Hoe maak je een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek?

Een goede eerste indruk maken tijdens een sollicitatiegesprek: hoe doe je dat eigenlijk? Wij vroegen het aan de nieuwste hype: AI chatbot ChatGPT. Het antwoord is verrassend (goed).

De AI chatbot ChatGPT (afkomstig van het bedrijf OpenAI in San Francisco, VS) is sinds eind november beschikbaar voor testen door het grote publiek. Nauwelijks een week later hadden al een miljoen gebruikers de chatbot op basis van artificiële intelligentie aan de praat gekregen met diverse vragen. Bij LinkedIn pakten ze het slim aan en vroegen ChatGPT gelijk wat je moet doen om een goede indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek. Dit is het antwoord van ChatGPT.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Dat betekent dat je je hebt verdiept in het bedrijf waar je solliciteert, dat je je cv en motivatiebrief goed hebt doorgenomen en dat je je vragen voor het gesprek hebt voorbereid.

Wees op tijd. Laat zien dat je professioneel bent en dat je respect hebt voor de tijd van de interviewer.

Breng je enthousiasme en energie over. Wees positief en laat zien dat je gemotiveerd bent om de baan te krijgen.

Wees vriendelijk en beleefd. Laat zien dat je een goede persoonlijkheid hebt en dat je in staat bent om met anderen om te gaan.

Geef eerlijke antwoorden. Wees open en wees je ervan bewust dat je wordt beoordeeld op je gedrag.

Wees flexibel. Laat zien dat je bereid bent om te werken in verschillende situaties en om te gaan met verschillende types mensen.

Stel vragen. Geef aan dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf.

Bedank de interviewer voor de tijd die hij of zij heeft genomen om je te ontmoeten. Laat zien dat je waardering hebt voor het gesprek.

Wij weten niet wat jij ervan vindt, maar wij zijn alvast onder de indruk. Het geeft aan dat AI op het vlak van tekst en tekstopbouw vandaag behoorlijk ver staat. Tuurlijk kan het allemaal nog wat verfijnder qua zinsbouw en mag er nog wat meer emotie en persoonlijkheid in. Voor de rest: weinig op aan te merken. Een dikke pluim voor ChatGPT.

Pascal Dewulf

Bron: LinkedIn