AI verhoogt de kans om je droomjob te bemachtigen met 8%. Dit is waarom
13/09/2023
Er doen al heel wat straffe verhalen de ronde over AI tijdens sollicitaties. Dat het je kansen op het bemachtigen van je droomjob met 8% zou verhogen, vraagt wel om enige tekst en uitleg.
Uit onderzoek van de Amerikaanse MIT Sloan Management School blijkt dat nieuwe sollicitanten die willekeurig algoritmische hulp kregen bij hun cv – dat wil zeggen hulp kregen van een interface die suggesties bood om de spelling en grammatica te verbeteren – 8% meer kans hadden om aangenomen te worden. Dat besluiten MIT Sloan doctoraatsstudent Emma van Inwegen en medeonderzoekers.
Nuttig hulpmiddel
“Als je twee identieke werknemers neemt met dezelfde vaardigheden en achtergrond, is de kans groter dat degene met het beter geschreven cv wordt aangenomen”, aldus Van Inwegen. “De conclusie is dat werkgevers daadwerkelijk bekommerd zijn over de tekstkwaliteit in een cv. Dat is niet alleen maar een correlatie. Het betekent dat AI-assistentie een nuttig hulpmiddel kan zijn voor diegenen die hopen op een grotere kans om aangenomen te worden.”
8% meer kans op aanwerving
De onderzoekers bestudeerden 480.948 werkzoekenden die zich tussen 8 juni en 14 juli 2021 voor het eerst op de arbeidsmarkt hadden aangemeld. In volgorde van frequentie solliciteerden de werkzoekenden richting jobs in ontwerp en creativiteit, copywriting, administratieve ondersteuning en softwareontwikkeling. Sollicitanten die algoritmische hulp kregen bij het schrijven van hun cv ontvingen 7,8% meer vacatures dan degenen zonder hulp.
Bloemrijk taalgebruik
Wat de onderzoekers ook opviel was dat correcte spelling in een cv van cruciaal belang bleek. Werkzoekenden met meer dan 99% van de woorden in hun cv correct gespeld, werden in hun eerste maand dat ze solliciteerden bijna drie keer meer aangenomen dan degenen met minder dan 90% correct gespelde woorden in hun cv. Bij die laatste groep ging het in omgekeerde richting. Zij hadden slechts 3% kans om aangenomen te worden tijdens die eerste maand. Diegenen met onduidelijke zinsbouw en fouten in hoofdlettergebruik alsook grammaticale uitschuivers hadden eveneens minder kans op een job. Op bloemrijk taalgebruik reageerden toekomstige werkgevers dan weer milder.
Fact checking
Conclusie: schrijffouten zijn een definitieve no-no wanneer je snel je droomjob wil bemachtigen. Een liederlijke schrijfstijl heeft daarentegen veel minder impact of je al dan niet wordt aangeworven. Dan toch maar even die AI-app erbij halen om een kladje te maken van je cv en motivatiebrief? Het kan, maar leg er vervolgens wel je eigen stijl in en doe aan fact checking.
Pascal Dewulf