7 dingen die je absoluut moet doen alvorens een nieuwe job te zoeken

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan moet je deze zeven stappen zeker even doorlopen. Althans wanneer je die droomjob ook echt wil gaan binnen hengelen.

Reality check

Vraag je om te beginnen af of je wel echt op zoek bent naar een nieuwe baan. Misschien wil je je huidige job immers vaarwel zeggen omdat je gefrustreerd bent door je baas, omdat je je mentaal even niet lekker voelt en wat nog meer. Dat zijn alvast geen redenen om ermee te kappen. Met andere woorden: doe aan zelfonderzoek om erachter te komen wat jouw werkelijke drijfveren zijn. Misschien is een nieuwe job dan misschien wel niet aan de orde. Die conclusie kan je alvast een pak tijd en energie besparen.

Job zoeken ≠ vogelpik

Plotsklaps in het wilde weg beginnen solliciteren omdat je de boel spuugzat bent, is geen strak plan. De kans dat je raak schiet, is dan immers erg klein. Probeer daarom voor jezelf eerst een duidelijk beeld te vormen wat je exact wil, en vooral ook wat je niet wil. Wees ook specifiek: draag zorg voor elke sollicitatie die je doet. Een one-size-fits-all cv en bijhorende motivatiebrief is maar zelden een goede oplossing.

Doorbijten aub

Een geschikte job vinden, is doorgaans niet van de poes. Zelfs al voldoe je aan alle criteria en ben je bovendien een opperbeste kerel/meid dan nog lukt het zelden van de eerste keer. Er spelen immers allerlei factoren mee waarop jij geen vat hebt. Zit er niet over te kniezen. Haal je bakzeil, vraag dan om feedback over het waarom en ga verder. Alleen zo blijf je momentum houden op weg naar die droomjob.

Zoek niet te ver

We hebben het al heel vaak gezegd. En we herhalen het hier met plezier nog een keer. Zoek het niet te ver. Vaak vind je schitterende opportuniteiten in je naaste netwerk. Dat zijn dan je familie en vrienden of professionals waarmee je bijvoorbeeld een goed klik hebt op LinkedIn.

Automatiseer je zoektocht (waar mogelijk)

Wist je dat je op jobsites als regiotalent.be, maar ook op bijvoorbeeld LinkedIn een persoonlijk profiel kan aanmaken waarna je jobaanbiedingen (op jouw maat gemaakt) in je mailbox ontvangt?

Kijk welk bedrijf echt bij jou past

Het is ook wel interessant om weten of jij echt de geknipte persoon bent om bij een specifiek bedrijf aan de slag te gaan. Past het bedrijf bij jou en pas jij bij het bedrijf ? Daar heb je CompanyMatch voor. Op deze site doe je een korte test en vervolgens kom je glashelder te weten welk bedrijven het best aansluiten bij jouw carrière aspiraties. Makkelijk, toch?

Levenslang leren

Terwijl je hard je best doet om een nieuwe job te vinden, kan je best ook de tijd maken om wat bij te scholen. Hoe meer je immers weet en kent, hoe meer dat bedrijven jou aan boord willen. Spreekt voor zich, toch?

Pascal Dewulf