6 redenen om niet (obsessief) op zoek te gaan naar je droomjob

Tuurlijk willen we allemaal die droomjob in de wacht slepen. De realiteit toont echter aan dat we die topjob niet altijd even makkelijk vinden. Dit zijn alvast 6 redenen om niet koste wat kost die droombaan na te jagen. En zo een blije(re) professional te zijn.

1. De perfecte baan is (vaak) een fata morgana

De perfecte baan kan bestaan. De kans dat jij ze in de wacht sleept, is echter niet altijd even groot. Ga je in andere facetten van je leven ook op zoek naar perfectie? Waarom jaag je dan zo verbeten die perfecte baan na? Bottom line: ‘bijna perfect’ of ‘helemaal goed’ zijn doorgaans prima alternatieven waar je als professional minstens even blij kan mee zijn.

2. Je moet (eerst) een referentiepunt hebben

Hoe een droombaan eruit zou kunnen zien, weet je pas nadat je al wat ervaring hebt opgedaan in het bedrijfsleven. Van meet af aan die droomjob najagen is dan ook weinig realistisch. Neem je tijd om te begrijpen wat voor jou een perfecte baan zou kunnen zijn, maar ook welk compromissen je bereid bent te maken. En bouw intussen aan je netwerk. Zou vergroot je ook je keuze.

3. Je vermijdt onnodige stress

Verbeten op zoek gaan naar iets dat mogelijk niet bestaat, levert je doorgaans veel stress op. Breng in de plaats daarvan de nodige realiteitszin op en weet dat elk moment zijn tijd heeft. Ook het moment dat je tegen die droomjob lijkt aan te lopen. Zo verlaag je in één beweging ook doorgeschoten prestatiedruk.

4. Een perfecte baan is niet voor eeuwig

Een job is perfect zolang je ernaar kan streven. Ben je eens aan de slag dan zal je merken dat die perfecte job ook met wat minder goede kantjes komt. Kortom, niets is perfect. Ook niet de droombaan die je zonet in de wacht sleepte. Je moet met andere woorden af van het idee dan één specifieke baan je voor eeuwig gelukkig zal maken.

5. Je hebt meer tijd om te groeien

In plaats van regenbogen na te jagen, neem je beter de tijd om je te ontwikkelen als professional. Werk aan je attitude en aan je vaardigheden. Het één kan niet zonder het ander. Hoe completer je als professional wordt op dat vlak, hoe sneller mogelijk die droombaan binnen handbereik komt.

6. Durf ook eens vertrouwen op serendipiteit

Je (professionele) leven is iets vreemds. Jaag je te hard de dingen na, dan lijken ze uit je handen te glippen. Of aan je voorbij te gaan. Soms ben je op zoek naar die schijnbare droombaan en komt plots een andere baan op je weg die nog geweldiger blijkt te zijn. Dat noemen ze serendipiteit. Je vindt iets terwijl je eigenlijk op zoek was naar wat anders. Laat die serendipiteit dan ook eens wat vaker toe in je professionele leven.

Pascal Dewulf

Bron: Intermediair.nl