5 ideale jobs voor hoogsensitieve personen (HSP)

Ben je een hoogsensitief persoon (HSP)? Dan moet je de manier waarop je je werkdag inricht doordacht beheren. HSP’s zijn door hun prikkelverwerking immers een stuk gevoeliger voor stress. Maar ook bijvoorbeeld voor omgevingsinvloeden zoals geluid en licht. Doe daar nog een portie perfectionisme en verantwoordelijkheidszin bij en je beseft al snel dat voor HSP’s de werkplek een stuk uitdagender kan zijn.

HSP’s zijn doorgaans gevoelige zielen. Ze krijgen energie van een positieve, constructieve werksfeer en warme, empathische collega’s. Laat je echter niet misleiden. Ze zijn bijzonder doelgericht maar kunnen enkel floreren op een werkplek waar harmonie en rust heerst. Ook (te) hoge prestatiedruk, competitie of profileringsdrang gaan hen niet bepaald goed af. Ze moeten bovendien autonoom kunnen werken en voldoende ruimte krijgen in een job. Deze 5 jobs zijn alvast ideaal indien je jezelf ook als HSP catalogeert.

Zorgkundige

Dat kan je zien in de meest brede zin van het woord. Zorg aan huis bij hulpbehoevenden, maar ook bijvoorbeeld in een zorgcentrum, als coach of als maatschappelijk werker. Het zijn jobs waar ze hun empathisch vermogen vol kunnen uitspelen en hun emotionele drijfveren in hun job kunnen floreren.

Copywriter

We schrijf die blijft. Zeker wanneer je HSP bent. Of dat nu in de media is dan wel in opdracht van een copywriting agentschap: schrijven omhelst een grote mate van autonomie. Hier kunnen HSP’s ook hun creativiteit de vrije loop laten. Daarnaast kunnen ze hun natuurlijke aanleg voor het oppikken van subtiele(re) signalen tijdens bijvoorbeeld een interview of een verkennend gesprek helemaal uitleven.

Ontwerper

Dingen bedenken of creëren is iets dat HSP’s bijzonder goed afgaat. Ze hebben immers een bijzonder levendige en creatieve verbeelding. Die helpt hen om dingen te visualiseren, maar ook om snel te schakelen tijdens de fase van creatieve conceptualisatie. Daarbij gaan ze vaak al in een vroeg stadium nadenken over details die andere mensen mogelijk zouden kunnen ontgaan.

Kunstenaar

Of het nu in muziek is, fotografie of schilderkunst: creativiteit is het trademark van HSP’s. Ze voelen zich pas echt gelukkig wanneer ze met hun verbeelding helemaal los kunnen gaan.

Gastronomie

Een brede term, maar wel eentje waarbij een HSP zich als een vis in het water voelt. HSP’s hebben immers een bovengemiddelde ontwikkeling voor alles wat met proeven en ruiken heeft te maken. Ook hebben ze een meer dan gemiddelde smaakbeleving en weten ze goed wat anderen weten te smaken. Dat maakt hen tot uitstekende koks, maar ook bijvoorbeeld bartenders, wijnhandelaars of uitbaters van een delicatessenzaak.

Pascal Dewulf