Werken in de zorg? Niets dan voldoening!

Werken in de zorg is een uitdagend beroep, maar schenkt elke dag weer ontzettend veel voldoening. De dankbaarheid van bewoners en patiënten, de tastbaarheid van wat je dag in, dag uit doet en de vele sociale contacten zijn slechts enkele van de pluspunten bij een job in de zorg.

Dankbaarheid

Patiënten, bewoners en cliënten zijn je erg dankbaar en uiten dit met een welgemeende ‘Dank u wel’, een mooi kaartje of een doos chocolaatjes na een lang ziekenhuisverblijf. De bedankjes zitten in kleine hoekjes: ogen die oplichten als je binnenkomt of een patiënt die je bij de voordeur al opwacht.

Contact

Als zorgkundige of verpleger sta je tussen de mensen. Van kind tot senior en van bakker tot minister, je krijgt de gekste levensverhalen te horen. Geen computerscherm vol grafieken dat wat terugstaart, maar a slice of life, elke dag weer.

Dipje

Jij kan het verschil maken. Zit een patiënt in een dipje, is er een terugval of gaat het even niet goed met het moreel? Jij sleurt hem of haar er weer door, soms door te luisteren, soms met de zoektocht naar een comfortabelere positie of aangepaste oefeningen of door iets eenvoudigs als wat hulp bij een wasbeurt.

Tastbaar

Je bent getuige van bevallingen, ziet zieken elke dag beter worden en bevrijdt dat jonge voetballertje uit zijn gips. Je organiseert succesvolle activiteiten in het woon-zorgcentrum en helpt iemand na een zwaar auto-ongeluk z’n eerste stappen zetten. Tastbaarder dan dit wordt het niet, wees er elke dag trots op.

Moeilijke momenten

Er zijn natuurlijk moeilijke momenten: mensen met pijn, afscheid moeten nemen van een patiënt of een cliënt of een bewoner die achteruitgaat. Dan maak jij als zorgende het verschil. Je troost, begeleidt mensen naar de juiste hulpinstantie en verlicht de pijn. Je staat families bij in een donkere tijd en probeert het lijden van de patiënt te verlichten.

Uitdagingen

Een job in de zorg is een uitdaging, dat weet iedereen. Het kan fysiek zwaar zijn, de uren zijn niet altijd makkelijk combineerbaar met een gezin en een sociaal leven. In volle coronatijden komt de zorgsector extra onder druk te staan. Zie je het als zorgende even niet zitten? Herlees dan even bovenstaande tekst, hopelijk kunnen we je hiermee een beetje steunen.

Graag bedankt Regiotalent iedereen die in de zorg staat en zich elke dag inzet voor ons. Jullie doen een broodnodige job en we zijn jullie erg dankbaar voor jullie inzet en harde werk.

Eveline Janssens