Ook jij kan Europees ambtenaar worden
01/01/2020
Loop je ’s middags wel eens in Brussel rond? Meer bepaald in de buurt van de Europese instellingen? En zie je daar dan die duizenden mensen die allerlei talen door elkaar praten? Doet het je watertanden en ook hopen op een job bij “Europa”? Temeer omdat je weet dat Europese ambtenaren op zijn zachtst gezegd heel goed worden betaald… Het hoeft niet bij een droom te blijven! Als je talent en ambitie hebt, is een internationale carrière bij de instellingen van de EU ook voor jou niet onmogelijk.
Je kan dan een concrete bijdrage leveren aan instellingen die ten dienste staan van een half miljard mensen. Voor laatstejaarsstudenten en afgestudeerden biedt de EU allerlei startersplaatsen die het begin kunnen zijn van een spannende Europese carrière.
Wat moet je daarvoor kunnen?
In de eerste plaats moet je beschikken over goede analytische, organisatorische en communicatieve vaardigheden. Je moet doortastend zijn, en efficiënt in een multicultureel team kunnen werken. Je moet graag bijleren en je kennis willen ontwikkelen. En het helpt natuurlijk als je meerdere talen onder de knie hebt.
Hoe begin je eraan?
Elk jaar organiseren de Europese instellingen examens voor verschillende profielen zoals vertalers, juristen, statistici enzovoort. De examenprocedure duurt ongeveer 9 maanden. Om je in te schrijven moet je eerst een zogenaamde EPSO-account aanmaken bij het European Personnel Selection Office en checken of je aan alle voorwaarden voldoet om aan een bepaald examen mee te doen. Je krijgt ook nog enkele voorbeelden van tests, zodat je kan verifiëren of je wel degelijk een slaagkans hebt bij die open examens. Uiteraard moet je ook informatie geven over je werkervaring. Enigszins verrassend is dat de Europese instellingen vrijwilligerswerk en onbetaalde stage niet beschouwen als iets waarmee je ervaring hebt opgedaan. Onder ervaring verstaat Europa immers enkel betaalde arbeid.
De kous is nog niet af
Om effectief aan een open examen te kunnen deelnemen, zal je meestal ook een toelatingsproef moeten afleggen in één van de 45 EPSO-centra. Daarbij zal worden nagekeken of je in staat bent om verbaal en abstract te redeneren en hoe je werksituaties beoordeelt. Als dat allemaal lukt, volgt daarna een doorgedreven assessment, met onder meer een interview en een groepsoefening.
Laat je niet ontmoedigen
Het is inderdaad geen sinecure om bij de Europese instellingen aan de slag te gaan. Maar het is ook niet onoverkomelijk. Als je als student goed scoorde en je goed voorbereid bent op de Europese aanwervingsprocedure, maak je zeker een kans. Als Belg heb je immers een niet te onderschatten voordeel op andere kandidaten: normaal gesproken is je talenkennis immers een stuk beter. Elk jaar werven de Europese instellingen toch zo’n 1.000 nieuwkomers aan. Waarom zou jij er de volgende keer niet bij zijn?
Meer info op europa.eu
Geert Degrande