Droom je van een job als leraar? Volg de verkorte educatieve bachelor of master
09/12/2020
Leerkracht is een knelpuntberoep. De VDAB stimuleert werklozen om een verkorte educatieve bachelor of master te volgen. Je haalt je diploma als leerkracht en kan snel aan de slag als leerkracht. Wil je er alles over weten? Lees dan vooral verder!
Voor wie?
Je hebt al een professionele of academische bacheloropleiding en droomt van een job voor de klas. De opleiding focust vooral op werkzoekenden die zullen lesgeven in knelpuntvakken als Nederlands, Frans of Wiskunde.
Je voldoet aan volgende voorwaarden om in te mogen stappen:
- Je bent bij de VDAB ingeschreven als werkzoekende en bent momenteel niet ingeschreven voor de beroepsinschakelingstijd.
- De VDAB oordeelt dat je met je diploma in aanmerking komt voor het traject. Vind je met je diploma bijvoorbeeld makkelijk een job in jouw sector, dan kan de VDAB de toegang tot de educatieve bachelor weigeren.
- Je bent bereid voltijds school te lopen.
- Je bent minstens twee jaar geleden afgestudeerd.
- Je slaagt voor de screening die nagaat of je geschikt bent voor de opleiding.
Wat?
Je leert lesgeven aan jongeren: hoe de leerstof op een boeiende manier overbrengen. Je werkt aan je communicatievaardigheden en wordt ondergedompeld in de pedagogie. Verder leer je differentiëren en evalueren.
De opleiding omvat groepslessen en je volgt een stage om praktijkervaring op te doen.
Je kan ook kiezen om een extra jaar te volgen en een van de knelpuntvakken toe te voegen aan je programma.
Duur?
De opleiding duurt één jaar en omvat 60 studiepunten. Starten kan steeds in september en februari. Het gaat om een voltijdse opleiding, meestal overdag, met groepslessen. Door de coronacrisis kunnen lessen (tijdelijk) online gegeven worden.
Waar?
Verschillende opleidingscentra bieden de bachelor aan. Raadpleeg de volledige lijst op de site van de VDAB voor een opleiding bij jou in de buurt.
Kostprijs?
Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan is de opleiding kosteloos. Daarnaast zijn er voordelen als een verplaatsingsvergoeding, een vergoeding voor kinderopvang en een vrijstelling van beschikbaarheid. Je blijft je uitkering ontvangen.
Meer informatie?
Eveline Janssens