7 jobs die niet voor doetjes zijn bestemd

Ben je een stoere man of vrouw en zoek je een stoere job, dan zijn deze banen jou misschien wel op het lijf geschreven.

1. Saturatieduiker

Dat zijn duikers die vaak tot honderdvijftig meter diep in de oceaan werken uitvoeren aan bijvoorbeeld boorplatformen. Ze moeten daarvoor in speciale compressiekamers leven voor een aantal dagen en van daaruit dagelijks hun job doen diep onderwater. Een stevige dosis durf en doorzettingsvermogen is uiteraard aangewezen.

2. Politieagent

Is een job voor de wat stoerdere individuen onder ons, maar toch moet het genuanceerd. Een job als politieagent in een onooglijk dorpje is bijvoorbeeld niet te vergelijken met dezelfde job in een grootstad als Brussel. Je maakt er vaak heel wat intensere en gevaarlijkere dingen mee dan pakweg in een ingeslapen dorp.

3. Installateur van zonnepanelen

Het grootste deel van de dag breng je door op grote hoogtes. Op het dak sjouw je en installeer je zonnepanelen. Bevestigingssystemen aanbrengen op het dak, heen en weer klauteren, zonnepanelen plaatsen: dit soort werk is weggelegd voor de ruigere persoonlijkheden.

4. Stuntman

Stunts uithalen kan iedereen. Het er levend vanaf brengen, is wat anders. Daarom is het vak van stuntman best wel intens: uit een raam springen, van een brug duiken, een schijngevecht uitvoeren: je moet er wel voor uit het juiste hout gesneden zijn.

5. Cipier

Jouw opdracht bestaat erin om de vrede binnen de gevangenismuren te bewaren. Geen eenvoudige opgave omdat er in de gevangenis altijd wel momenten kunnen opduiken dat het lont in het kruitvat slaat. Je moet dus erg alert zijn, een gezonde dosis inschattingsvermogen hebben en bemiddelend kunnen optreden.

6. Lijnpiloot

Je moet wel over een stevige dosis lef beschikken om als lijnpiloot aan de slag te gaan. Met vaak honderden mensen in de passagierszetels die op jou rekenen, moet je als piloot het hoofd koel kunnen houden en je vliegtuig te allen tijde onder controle hebben.

7. Ruitenwasser van wolkenkrabbers

Als ruitenwasser hang je aan dit soort gebouwen vaak maar met een paar kabels vast en moet je zo je werk doen. Hoogtevrees mag je niet hebben, en je moet ondanks het feit dat je daar hangt te bengelen toch de focus op je werk weten te houden. Niet evident.

Pascal Dewulf