Zonder ervaring de ICT-wereld in? Het Antwerpse ‘Campus 19’ stoomt je in no time klaar

Je bent helemaal gepassioneerd door alles wat met computers en programmeren te maken heeft? Een gepaste opleiding of praktische ervaring heb je echter niet? Geen nood: ‘Campus 19’ zorgt ervoor dat je bliksemsnel als ICT-professional aan de startmeet verschijnt.

Het aantal ICT-vacatures in ons land blijft jaarlijks stijgen. Ondertussen staan een aantal ICT-profielen waaronder ‘Ontwikkelaar van softwaretoepassingen’ op de lijst van knelpuntberoepen. Gelukkig zijn er organisaties die actief aan deze noden tegemoet komen. ‘Campus 19’, lid van ‘Ecole 42’ (het grootste gratis ICT-schoolnetwerk ter wereld), leidt vandaag studenten vanaf nul op in ICT/programmeren. Dat doen ze met een naar eigen zeggen tewerkstellingspercentage van 100%. Heel wat bedrijven hebben ondertussen al studenten van ‘Campus 19’ verwelkomd voor stages of jobs.

Programmeertalent gezocht

‘Campus 19’, dat haar studenten op een innovatieve en autonome manier leert programmeren, wil in Vlaanderen een antwoord bieden aan het groeiend tekort aan ICT-werknemers. De komst van ‘Campus 19’ dit najaar naar Antwerpen moet geïnteresseerden de kans geven zich tot IT’er/software ontwikkelaar (om) te scholen. Het concept groeide in negen jaar tijd uit tot een internationaal succes onder de naam ‘Ecole 42’ met 35 campussen verspreid over de hele wereld. De van oorsprong Franse IT-campus heeft sinds 2018 een vestiging in Brussel waar jaarlijks 350 studenten een opleiding volgen. Daar komt in het najaar nu dus ook Antwerpen als campus bij.

Unieke leermethode

De leermethode is uniek en over heel de wereld dezelfde: de studenten leren op een interactieve manier programmeren zonder dat ze daarbij les krijgen van professoren. Op de campus krijgen de studenten toegang tot het opleidingsprogramma dat hen online begeleidt en kunnen ze op hun eigen tempo de basisvaardigheden aanleren. Elke campus is 24h/7 open waardoor elke student een persoonlijk leerschema kan uitwerken. Deelnemers aan het programma helpen elkaar voortdurend met de oefeningen en lessen wat zorgt voor de nodige ondersteuning en een efficiënte kennisoverdracht.

Laagdrempelig

De opleiding is gratis en iedereen boven de 18 jaar kan zich zonder enige voorkennis aanmelden. De campus mikt op zowel schoolverlaters als volwassenen die hun professionele leven over een andere boeg willen gooien. De wil om te studeren moet er uiteraard zijn en mogelijke deelnemers moeten zich bewijzen tijdens een toelatingsperiode. Wie de basisvaardigheden onder de knie heeft, kan opteren om zich verder te specialiseren in onder meer artificiële intelligentie, cybersecurity en e-gaming. Afhankelijk van het niveau dat studenten willen behalen, duurt het traject tussen de twee en vijf jaar. Voor de campus in Antwerpen is er een sterke verankering met lokale partners als ‘Port of Antwerp Bruges’ en Digipolis, de IT-partner van Stad Antwerpen.

Pascal Dewulf/foto Campus 19

Wil je je kandidaat stellen voor ‘Campus 19’? Dan kan je je aanmelden op de website campus19.be

Bron: ondernemeninantwerpen.be