Zo kan je je hospitalisatieverzekering behouden als je van job verandert

Je kan aan de slag gaan bij een werkgever die in je loonpakket ook een hospitalisatieverzekering opnam. Wat gebeurt er daarmee mocht je ooit van job veranderen? Hoe zorg je er voor dat je verzekerd blijft?

Als je gehospitaliseerd wordt en daarbij een eenpersoonskamer wil, kunnen de kosten flink oplopen. Om die kosten te dekken kan het interessant zijn om een hospitalisatieverzekering te nemen. Als je werkgever die betaalde en je bent niet langer in dienst, dan word je via hem niet langer verzekerd. Maar wat kan je dan doen?

Een verzekering bij je nieuwe werkgever?

Het is vooreerst mogelijk dat ook je nieuwe werkgever je een hospitalisatieverzekering aanbiedt. Als je verplicht bent om daarbij aan te sluiten, moet je geen wachttijd respecteren. Kies je vrijwillig of je aansluit, dan is er wel vaak een wachttijd waarmee je rekening moet houden.

Je kan ze verderzetten

Je kan ook beslissen om de hospitalisatieverzekering die je ex-werkgever voor je afsloot individueel verder te zetten. Je zal dan uiteraard zelf verder de verzekeringspremies moeten betalen. Die worden vastgesteld op basis van je leeftijd op het moment dat je zelf de verzekering verderzet.

De kans is groot dat je geen nieuwe vragenlijst moet invullen en dat je ook geen wachttijd moet doorlopen. Bovendien kan de verzekeraar geen nieuwe uitsluitingen voorzien. Hiervoor is vereist dat je de laatste twee jaar voor je uitdiensttreding onafgebroken bij de verzekeraar verzekerd was.

Een wachtpolis?

Om te vermijden dat je bij een individuele verderzetting een hogere premie moet betalen (op basis van je leeftijd bij de verderzetting) zou je nu al een wachtpolis kunnen afsluiten. In dat geval wordt de premie van de hospitalisatieverzekering bepaald op basis van de leeftijd die je had toen de wachtpolis begon te lopen. Zet je uiteindelijk de polis niet verder, dan ben je de premies die je betaalde voor de wachtpolis kwijt.

Zelf een verzekering kiezen

Je kan natuurlijk ook altijd beslissen om zelf een hospitalisatieverzekering aan te gaan bij een andere verzekeraar. Weet dan wel dat je een wachttijd zal moeten naleven en een vragenlijst zal moeten invullen.

Jan Roodhooft, advocaat