Zo vind je ook in een hybride werkomgeving de ideale werk-privébalans

Het nieuwe werken raakt op heel wat plaatsen stilaan ingeburgerd, maar brengt echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee. De grens tussen werk en privé vervaagt immers steeds verder. Geen nood, ook in een hybride werkomgeving kan je de perfecte werk-privébalans vinden.

Gemengd enthousiasme

Was je in de wolken toen je helemaal kon thuiswerken? Dat geloven we graag. Toch waren er ook mensen die op hun thuiswerkplek helemaal verpieterden. Er is dus zeker sprake van gemengd enthousiasme op dat vlak. Volgens Ana Bloemraad, coach en psycholoog Arbeid en Organisatie bij BloemRaad Psychologen is dat niet echt onlogisch. Ze stelt dat bij de combinatie thuiswerk-kantoorwerk immers drie psychologische basisbehoeftes kunnen worden ondergraven: autonomie, competentie en verbondenheid.

Perfect evenwicht

Om die uitholling te voorkomen, moet je volgens Bloemraad dan ook zoeken naar een perfect evenwicht tussen die drie elementen: ‘Als daarin een goede balans wordt gevonden, kan hybride werken zeker een succes worden. Daarbij hangt het erg van de werknemer zelf af wat hij of zij als een goede balans ervaart. De een zal misschien wat vaker naar kantoor moeten gaan om gevoelens van verbondenheid en competentie te ervaren. De ander zal juist vaker willen thuiswerken, omdat hij of zij daar niet gestoord wordt door collega’s. Daardoor werken ze efficiënter en kan dat het gevoel van competentie verhogen.’

Maatwerk

Daarnaast is een goede werk-privébalans in een hybride werkomgeving ook afhankelijk van maatwerk. Met andere woorden: jouw baas moet rekening houden met jouw individuele voorkeuren en mogelijkheden. Vooral bij autoritair aangestuurde bedrijven kan hybride werken dan ook wel eens uitdagend worden. ‘Het geeft enorm veel stress als je alsmaar gecontroleerd wordt. Op die manier wordt thuiswerken onmogelijk’, aldus Ana Bloemraad. ‘Autonomie is het grootste voordeel van hybride werken maar als je als werknemer voortdurend verantwoording moet afleggen, dan werkt het niet.’

Mentaliteitsverandering

Naast maatwerk is er dan ook een flinke mentaliteitsverandering nodig om het hybride werken te laten slagen. Bij zowel werkgevers als werknemers. Want als jij als werknemer geen grenzen kan stellen en weinig discipline hebt, gaat het ook niet goed. Dat leidt immers vaak tot uitstelgedrag of omgekeerd: tot eindeloos doorgaan in privétijd.

‘Dat kan tot oververmoeidheid leiden en uiteindelijk tot slechter functioneren’, besluit Bloemraad.

Pascal Dewulf