6 tips voor de perfecte (her)start op kantoor

Jazeker. We mogen met z’n allen weer (vaker) naar kantoor trekken. Met deze 6 tips maak jij op dat vlak alvast een vliegende start.

Anderhalvemeterwerkplek

Het is niet omdat je met veel zwier weer op kantoor zal verschijnen, dat je gelijk tegen je collega’s moet liggen aanschurken. Voor zover je dat ooit eerder deed natuurlijk. De anderhalvemeterregel blijft in principe nog overeind. In de praktijk zien we het steeds minder, maar dat wil daarom niet zeggen dat die regel ook weg is.

Informeer jezelf

Je kan onmogelijk verwachten dat wanneer je na bijna anderhalf jaar het kantoor opnieuw binnenfladdert dat de tijd is blijven stilstaan. Naar je werkplek wandelen en eraan beginnen is er dan ook niet bij. Informeer bij je baas wat de nieuwe regels zijn en hoe je ze moet toepassen. De betere bedrijven hebben op dat vlak infosessies gepland.

Praat bij

Bijpraten in het echt is heel anders dan bijpraten voor het scherm. Neem dan ook echt de tijd om hernieuwd kennis te maken met je collega’s. Luister naar hun wedervaren en bekommernissen. En ventileer uiteraard ook over jezelf. Dat is alvast de ideale manier om het ijs te breken en er weer in te komen. Ondervind je moeilijkheden met de aanpassing naar kantoor? Praat er dan over met iemand die je in vertrouwen kan nemen.

Werk aan je gezondheid

Geloof het of niet, maar de gezondheidsenquêtes van Sciensano hebben aangetoond dat verplicht telewerk een negatieve impact heeft gehad op onze gezondheid. Tja, voor je scherm zitten thuis impliceert doorgaans minder beweging. Je isolement op de thuisplek heeft mogelijk ook gezorgd voor minder gezonde eetgewoontes. Er is duidelijk meer gegeten en gedronken. Coronakilo’s, remember? Tijd om het roer om te gooien en je gezondheid weer prioriteit te geven.

Mik op hybride (als je dat wil)

Ben je die nieuwe thuiswerk levensstijl best wel goed gewoon? Praat er dan over met je baas. De kans dat hij daarvoor openstaat is postcorona erg groot. Een paar dagjes per week afwisselend thuis/op kantoor: wat kan daar voortaan mis mee zijn?

Draai de knop om

Het is een moeilijke tijd geweest. Dat heeft vast en zeker impact gehad, ook op jou. Nu is het echter tijd om die heikele periode stilaan achter je te laten. Probeer er weer aan te beginnen met een positieve mindset. Heb je het desondanks toch wat moeilijk? Dan zijn er vast en zeker je baas/collega’s om je te steunen. Veel succes alvast!

Pascal Dewulf