6 manieren om ChatGPT productief in te zetten op de werkplek
13/12/2023
ChatGPT is op vele werkplekken niet meer weg te denken. Wil je zelf ook productief aan de slag met de AI-chatbot? Dan zijn dit alvast 6 manieren om ook op jouw werkplek ChatGPT in te zetten.
1. Virtuele collega
Je kan zowat elke vraag aan ChatGPT stellen die je wil: maak een marketingplan, doe een berekening of geef ideeën voor een nieuw product en beschrijf in detail de strategie om ze te vermarkten. Maakt niet uit wat je vraagt. ChatGPT zal je altijd een antwoord bieden. Uiteraard aan jou om vervolgens ook aan fact checking te doen.
2. Content creatie
Sluit een beetje aan bij het eerste item. Dit is echter waarvoor de AI-chatbot vandaag doorgaans het vaakst wordt gebruikt. ChatGPT genereert blogartikels, socialmediaposts, productbeschrijvingen en wat nog meer. Een makkelijke manier dus om snel content te maken. Zo kan je eenvoudig en snel nieuwe inhoud aanmaken. Opgelet, neem het niet klakkeloos over. Doe er je eigen saus over en kijk ook of wat er staat effectief correct is. ChatGPT is jouw digitale hulp, maar jij zit uiteindelijk aan de knoppen.
3. Inspiratiebron voor nieuwe ideeën
Heb je een brainstorm op de planning staan of moet je bijvoorbeeld nadenken over nieuwe productontwikkelingen? Daar kan ChatGPT jou zeker mee helpen. Vraag in detail wat je wil bereiken met je brainstorm of geef de chatbot een duidelijke briefing over die nieuwe productontwikkelingen. In retour krijg je heel wat bruikbare ideeën en antwoorden. Hoe gedetailleerder je vraag, hoe gedetailleerder je antwoord.
4. Klantendienst
Dat is eigenlijk waar zowat elk AI-chatbotsysteem ooit is begonnen. Als virtueel medewerker klantendienst. Doorheen de jaren zijn ze zo met wisselend succes ingezet. AI-chatbots als ChatGPT gaan echter veel gesofisticeerder te werk en kunnen zeker heel wat eerstelijnsvragen afdoend beantwoorden.
5. Virtuele lezer
Je kan ChatGPT ook inzetten om langen teksten te analyseren en daar dan de essentiële informatie uit te filteren. De chatbot herkent in principe namen, patronen en trends. En zal je vervolgens een mooie samenvatting afleveren van die knoert van een tekst waar je anders uren zou moeten doorheen ploegen. Het levert je mogelijk zelfs inzichten op waar je initieel misschien niet zelf zou zijn achter gekomen.
6. Analyse en rapportering
ChatGPT kan ook zij aan zij met jou werken voor het analyseren van complexe data. Sterker nog: de chatbot kan uit die rapportering zelfs een compleet rapport tevoorschijn toveren in het formaat dat jij wil zoals Excel of Google Sheets om maar wat te noemen. Voor de analyse kan je daarbij gewoon verwijzen naar de cellen in je werkblad. Je hoeft voor de analyse dus niets van specifieke inhoud te vermelden. Daar gaat ChatGPT zelf naar op zoek.
Pascal Dewulf