5 onmisbare AI-tools die jouw werkdag vleugels geven
03/04/2023
2023 wordt het jaar waarin AI definitief doorbreekt op de werkplek. Dit zijn alvast vijf onmisbare tools om ook jouw werkdag van een productieve AI-steekvlam te voorzien.
1. Jasper.ai
Op zoek naar een AI-compagnon om teksten te schrijven voor je blogposts, verkoopadvertenties, productbeschrijvingen, website copy, socialmediateksten…? Dan zit je met Jasper.ai helemaal goed. Jasper.ai bevat tal van snufjes zoals een resem templates in functie van de teksten die je wil produceren. Uiteraard ook in het Nederlands. Bovendien kan je Jasper ook als extensie in je Chrome browser integreren. Of bijvoorbeeld in Surfer wanneer je SEO-geoptimaliseerde teksten wil maken. Net zoals andere AI-systemen (zoals ChatGPT) heeft ook Jasper.ai nog flink wat eindredactie nodig. En blijft fact checking cruciaal. Klakkeloos knippen en plakken vanuit Jasper.ai is dan ook een no-no. Het resultaat voelt/leest bovendien (nog) niet altijd als een vlotte (door een mens gemaakte) tekst. De typische literaire weerhaakjes, woordspelingen, emotionele spanningscurven of onverwachte zijsprongen die een mens maakt tijdens het schrijfproces, zijn bij Jasper.ai immers afwezig.
2. Dalle.E2
Op zoek naar wat leuke plaatjes om je teksten te verlevendigen? Dan kan je zeker eens de AI app Dalle.E2 (spreek uit: Dali 2) proberen. Het AI-illustratiesysteem is van dezelfde makers als ChatGPT. Gewoon een tekst intypen als “Maak een zonsondergang met een exotisch strand voorzien van wuivende palmbomen en twee mensen die aan een tafeltje wat lekkers drinken.” Daarna gaat je hoogstpersoonlijke AI-schilder aan de slag en komt vervolgens met een leuk plaatje. Het resultaat is soms heel goed, soms onverwacht. Ben je echter op zoek naar een snelle illustratie om in je teksten te plakken, dan kan je Dalle.E2 zeker eens een kans geven.
DeepL
Op zoek naar een krachtigere versie van Google Translate? Dan moet je DeepL zeker eens checken. Je voelt en leest dat de vertalingen van DeepL genuanceerder zijn dan die van Google Translate. Ook kan je kiezen voor alternatieve bewoordingen en/of formeel versus informeel taalgebruik. Voorts kan DeepL naast Word-documenten en PDF-bestanden ook om met powerpointpresentaties. Google Translate wint het wel nog altijd op vlak van aantal verschillende talen. Dat kan je echter niet beletten om ook eens kennis te maken met deze veelzijdige AI-vertaalmachine.
3. Adobe Enhance Speech
Moet je sporadisch wat inspreken op het werk (voor bijvoorbeeld een how-to video), maar heb je daarvoor geen professionele opnamestudio ter beschikking? En behelp je je dan maar met de voice recorder van je smartphone? Dan wil je stem wel al eens klinken alsof je in een levensgroot koffieblik zit. Geen nood, gewoon even wat inspreken op je smartphone en vervolgens het audiobestand naar het Adobe Podcast platform slepen/opladen. Nadat het AI-systeem met de optimalisatie van je stem is aan de slag gegaan, kan je het bewerkte audiobestand weer downloaden. Het resultaat is doorgaans meer dan fraai.
4. Lumen5
Ben je geen professioneel videomaker, maar heb je toch een video nodig voor bijvoorbeeld een presentatie of een post op social media? Dan is er Lumen5. Gewoon even wat tekst intypen op het AI-platform of Jasper.ai (zie punt 1.) inschakelen met een ‘Video Script Outline’ template en je bent vertrokken. Of je kan Lumen doorverwijzen naar een online artikel en vragen om op basis daarvan een video te maken. De mogelijkheden zijn legio. Met Lumen5 kan je bijvoorbeeld ook een AI-gegenereerde stem/persoon voor je video gebruiken. Heel leuk en verrassend om eens te proberen. Er is ook een gratis versie, maar die is voorzien van een watermerk.
Pascal Dewulf