5 manieren om te laten zien dat je uitblinkt in het nieuwe postcorona werken

Was jij een van de velen die tijdens de coronapandemie van thuis uit aan het werk was? Dan heb je je met alle waarschijnlijkheid een aantal (extra) werkroutines (meer) eigen gemaakt. Dat zijn alvast kwaliteiten die je voortaan dan ook meer in de kijker kan zetten.

Je on-screen vaardigheid

Je herinnert je vast en zeker nog de precoronatijd waarbij je af en toe eens in een videovergadering zat. Soms wat onpraktisch, bij momenten helemaal ongemakkelijk. Die tijden zijn postcorona hoogstwaarschijnlijk helemaal van de baan. Zoom, Teams, Skype, Slack: de kans dat je er heel wat vergaderingen mee hebt gedaan, is groot. En, zoals dat dan gaat: oefening baart kunst. Voortaan zit je immers helemaal zelfverzekerd voor de camera van je computer.

Je thuiskantoor is echt een kantoor

Daar waar je thuiswerkplek voordien naar alle waarschijnlijkheid niet meer was dan een klaptafel met een gammel stoeltje, ziet je thuiskantoor er vandaag vast en zeker heel wat professioneler uit. Een ‘echte’ bureaustoel, een neutrale doch gezellige werkomgeving en een achtergrond afgestemd op videomeetings. Die dingen geven gelijk de nodige sérieux wanneer je thuis aan de slag bent.

Je bent op je thuiswerkplek productiever dan ooit

De coronapandemie heeft geleerd dat mensen die van thuis uit werken doorgaans een stuk productiever zijn dan op kantoor. Ook daar is er voor jou vast en zeker een leercurve geweest. Van de gecontroleerde kantooromgeving naar de thuiswerkplek waar je vrij en blij je ding kon doen: het was niet altijd evident. Gaandeweg heb je je echter je thuiswerk routine eigen gemaakt. En vandaag draai je je hand er niet meer voor om. Zit je op kantoor of thuis: je baas merkt er nauwelijks nog wat van.

Je hebt meer aandacht voor de mens in je collega’s

Tijdens de coronapandemie hebben we geleerd om mekaar meer te ondersteunen buiten het puur vaktechnische. We maakten vaker een praatje, organiseerden virtuele vrijdagborrels en stuurden mekaar wel eens een spontaan berichtje om te vragen of alles ok was. Met andere woorden: we hebben onze people skills stevig aangescherpt. Laat die zachte vaardigheden nu net meer dan ooit van tel zijn.

Je bent authentiek(er)

Als er één ding is dat de coronapandemie ons heeft geleerd dan is dat wel dat het leven fragiel is en dat je er alles moet uithalen. Zeker ook dat je beter gewoon jezelf kan zijn en gaan voor je passies en wie je echt bent. Kortom, je bent voortaan gewoon wie je bent en daar ben je trots op. Authenticiteit, nog zo’n vaardigheid waar steeds meer werkgevers postcorona naar op zoek zijn.

Pascal Dewulf