5 ijzersterke voordelen van een ROWE-werkplek

Een ROWE-werkplek is het nieuwste buzzword. ROWE staat voor ‘Results-Only Working Environment’. Vrij vertaald betekent dit ‘resultaatgerichte werkomgeving’. Dit zijn alvast vijf voordelen om op zo’n ROWE-werkplek aan de slag te zijn.

1. ROWE wekt vertrouwen: het is een nieuwe manier van werken en een teken dat je baas je helemaal vertrouwt. Je hebt een opdracht en het is aan jou om die tot een goed einde te brengen met een optimaal resultaat. In een ROWE-werkomgeving telt immers enkel het resultaat. En dat schept ook aan jouw kant in principe meer vrijheid en dus meer motivatie. Je baas geeft je immers volop de ruimte om je eigen tijd en workload in te delen. Je baas vertrouwt met andere woorden helemaal op jouw aanpak en creatieve flow. Zolang het resultaat uiteraard perfect past in het grotere strategische plaatje dat hij/zij heeft uitgezet.

2. ROWE stimuleert productiviteit: met ROWE kan je je werk doen waar je wil, wanneer je wil en hoe je wil. Ben je ’s avonds bijvoorbeeld productiever? Dan ga je ’s avonds aan de slag. Werk je liever vanaf je thuiswerkplek? Helemaal goed. Doordat jezelf de volledige controle krijgt over je werkdag, kan je die beter indelen en in principe ook productiever voor de dag komen. Opgelet: ROWE is niet enkel rozengeur en maneschijn. Uiteraard moet je over de nodige discipline beschikken en autonoom kunnen werken om die ROWE-werkomgeving tot een succes te maken.

3. ROWE leidt tot minder stress en meer werkgeluk: je werkdag volledig zelf mogen indelen, haalt doorgaans het beste uit jezelf. En dat zal je baas ook niet ontgaan zijn. Al snel zal hij/zij je ware aard als professional ontdekken. Dat betekent dat je je niet enkel als professional blootgeeft, maar ook als mens. Iedereen in het team heeft immers zijn stijl en aanpak waardoor je een heterogene, maar efficiënte productiviteitsmix creëert. En dat schept dan weer meer vertrouwen in jezelf als professional, toch? Gevolg: minder stress en een stuk meer geluk in je job.

4. ROWE leidt tot meer innovatie: doordat je met ROWE zelf aan het roer staat, verhoog je onrechtstreeks je gevoel van eigenwaarde als professional. Uiteraard zijn er de strategische krijtlijnen waarbinnen je beweegt. Doordat je echter zelf de praktische invulling ervan gaat bepalen, komen er niet zelden onverwachte concepten naar boven. Die scheppen mogelijk nieuwe pistes voor je baas en het team. Gevolg: een beter kader voor innovatie.

5. ROWE zorgt voor uitdaging: zelf aan de slag kunnen zijn en met resultaten komen, zorgt voor een verrassingselement. Tegelijkertijd creëert ROWE ook meer uitdaging. Kom je met een resultaat dan wordt dat misschien op de rooster gelegd door het team. Dat zorgt er dan weer voor dat je ook meer uit je comfortzone wordt gehaald en daardoor de lat steeds hoger gaat leggen.

Pascal Dewulf