Daarom krijg je binnenkort de garantie je gsm-nummer te kunnen behouden

Je werkgever stelt voor het telefoonnummer waarvan jij de abonnee bent over te nemen bij het begin of in de loop van de arbeidsovereenkomst.  Krijg je dat telefoonnummer dan terug als je arbeidsovereenkomst eindigt? Wat zegt de wet daar allicht binnenkort over?

Waarover gaat het?

Het gebeurt wel eens dat een werkgever aanbiedt om het telefoonnummer waarvan de werknemer de abonnee is over te nemen bij het begin of in de loop van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.  In dat geval krijgt de werkgever het gebruiksrecht van dit nummer  en heeft de werknemer geen overeenkomst met een telecomoperator voor het overgedragen nummer. Er wordt dan tussen de werkgever en de werknemer een regeling afgesproken, waarbij de werknemer bijvoorbeeld een forfaitaire betaling doet voor het privégebruik van het mobiel nummer.

En als de arbeidsovereenkomst eindigt?

Eindigt de arbeidsovereenkomst, dan blijft de werkgever op dat moment in beginsel het gebruiksrecht van dit nummer behouden. Er kunnen wel andere afspraken worden gemaakt tussen de werkgever en de werknemer.  Indien de werkgever dus de teruggave weigert, zal de werknemer zich moeten abonneren op een nieuw nummer en blijft het nummer dat vroeger bij de werknemer zat bij de werkgever.

Wat verandert er allicht?

In de Kamercommissie sociale zaken, werk en pensioenen werd pas een wetsvoorstel goedgekeurd dat hiervoor een oplossing moet bieden. Volgens dit wetsvoorstel heeft de werknemer het recht om binnen de termijn van een maand vanaf de datum van beëindiging van de overeenkomst het gebruiksrecht terug te vragen van het mobiele nummer waarvan hijzelf voor het sluiten van de arbeidsovereenkomst het gebruiksrecht bezat, maar dat bij de aanvang of tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst werd overgedragen aan de werkgever.

Om zijn recht te doen gelden, dient de werknemer zijn verzoek schriftelijk en met vermelding van de datum in te dienen. De werkgever kan de teruggave van het gebruiksrecht niet weigeren wanneer het verzoek correct is ingediend.

Jan Roodhooft, advocaat