Werken in de zorg: hoe kom je erachter of dat echt iets voor jou is? 

Vandaag is de vraag in de zorgsector naar gekwalificeerde verpleegkundigen en zorgkundigen groter dan ooit. Maar wat wanneer je nog niet in de zorg werkt en je je afvraagt of de zorgsector wel iets voor jou is?

Wil jij in de zorg werken, maar ben je niet echt zeker of dat wel iets voor jou is? Dan heb je wel wat mogelijkheden. Eerst en vooral moet je je echter afvragen wie jij bent als mens en of jouw persoonlijke kwaliteiten aansluiten bij de vereisten in de zorgsector. Zowat de allerbelangrijkste kwaliteit die je moet hebben als zorgwerker is empathisch vermogen. Het leven van andere mensen staat immers centraal in jouw werk. Heb je dat niet zo echt in je, dan moet je al niet meer verder lezen. Inlevingsvermogen is immers essentieel om in de zorg helemaal voluit te kunnen gaan.

Heel wat kwaliteiten

Voorts is het ook van cruciaal belang dat je communicatief bent. Je moet je goed kunnen uitdrukken naar andere mensen/patiënten toe, maar ook hun noden duidelijk kunnen vertalen naar meer gespecialiseerde zorgkundigen. Dat impliceert uiteraard eveneens dat je constructief en actief kan luisteren naar andere mensen. Voorts moet het niet gezegd dat een stevige dosis stressbestendigheid een absolute must is. Je weet immers dat de druk op zorgwerkers en zorgkundigen vandaag door de krapte op de arbeidsmarkt erg hoog is. Word jij vervolgens ingeschakeld dan is het vaak gelijk ook op volle toeren meedraaien. Ben je daar klaar voor?

En dan is er de factor flexibiliteit. Pieken in de drukte, nachtdiensten en ook vaak werken tijdens weekends en op zon- en feestdagen. Je sociale leven zal er dan uiteraard ook een stukje mee inschieten. Ben je daartoe bereid?

Gaandeweg ontdekken

Goed, je denkt te beschikken over al die dingen. Wat moet je dan? Naar de VDAB gaan bijvoorbeeld. Daar hebben ze een rist aan opleidingen voor zorgkundigen. Dat kan bijvoorbeeld met een opleiding ‘Logistiek assistent in de zorg’. Die opleiding is bij de VDAB beschikbaar voor zowel werknemers als werkzoekenden. Of bijvoorbeeld ook ‘Zorgkundige’. Dan begeleid je verpleegkundigen onder hun toezicht en sta je hen bij inzake zorgverstrekking en gezondheidsopvoeding. Ook logistiek in het kader van de door de verpleegkundige gecoördineerde activiteiten binnen een team. Je kan bijvoorbeeld ook een opleiding volgen bij de VDAB om aan de slag te gaan binnen de jeugd- en gehandicaptenzorg om nog wat te noemen. Tijdens die opleidingen ga je dan gaandeweg ook ontdekken of de zorg wel echt iets voor jou is. De opleidingen in kwestie zijn immers sterk praktisch gericht. Uiteraard kan je je ook helemaal omscholen tot bijvoorbeeld verpleegkundige, maar daar hoort dan wel een langlopende opleiding bij.

Pascal Dewulf