Werken in de zorg: ga ervoor
21/03/2022
Bijna twee jaar had corona ons stevig in de greep. De diverse overheidsmaatregelen om de pandemie in te dijken hebben ons persoonlijk leven maar ook de arbeidsmarkt beïnvloed. Sinds het voorjaar van 2021 zijn werkgevers opnieuw beginnen aanwerven. Ondertussen bevinden we ons in een zeer krappe arbeidsmarkt.
Kleine arbeidsreserve
Dat het aantal knelpuntberoepen in een krappe arbeidsmarkt toeneemt, zal niemand verwonderen. In de lijst knelpuntberoepen van VDAB staan ondertussen 207 beroepen. Dat zijn er 17 meer dan vorig jaar. Weinig verrassend is verpleegkundige het grootste knelpuntberoep in Vlaanderen. Woon-zorgcentra hebben het moeilijk om mensen te vinden, net zoals de diensten voor thuisverpleegkunde. Ziekenhuizen mikken vooral op bachelors. De arbeidsreserve van verpleegkundigen is erg klein. Er zijn niet genoeg werkzoekenden om de vacatures in te vullen. De verpleegkundigen die bewust kiezen voor deeltijds werk, houden vast aan hun keuze. De vergrijzing verhoogt ook de vraag naar vervanging van mensen die straks met pensioen gaan.
Zorgkundige
De sector kent nog meer knelpuntberoepen. Door de toenemende vraag naar zorg is er op de Vlaamse arbeidsmarkt steeds meer vraag naar zorgkundigen. Een zorgkundige is een verzorgende die extra opleiding volgde om bepaalde ondersteunende taken voor de verpleegkundige uit te voeren. Om als zorgkundige te mogen werken, is een registratienummer nodig.
Het valt goed mee
Opleidingen blijken dikwijls een efficiënte piste om het aanbod aan zorgkundigen te vergroten. Via zo’n opleiding vond ook Sarah een baan als zorgkundige. “Ik was op zoek naar een baan waar het sociale en zorgzame voor voldoening zorgen”, vertelt Sarah ons. “Dus besloot ik om een opleiding zorgkundige te gaan volgen. En het valt me heel goed mee om voor de mensen te zorgen en de hulp te bieden waar ze die nodig hebben.”
Er is een ruim aanbod aan opleidingen voor mensen die van de zorg voor anderen hun beroep willen maken. Je kunt via de website van VDAB ook een aantal tests doen, waarin je kunt ontdekken of een job in de zorg ook echt bij je past. Sarah is alvast gelukkig met haar keuze en heeft maar één goede raad: “Wil je echt een job in de zorg: ga ervoor!”