Steeds meer jobstudenten in de zorg

Vorig jaar schakelden 36% van de zorgwerkgevers jobstudenten in, een percentage dat jaar na jaar stijgt. In totaal was 14,4% van alle medewerkers in de zorg in 2023 een jobstudent. Jobstudenten kunnen een welkome hulp zijn bij een acuut tekort aan personeel, zowel in de functie van zorgverleners als niet-zorgverleners.

Uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij 1.447 zorginstellingen blijkt dat steeds meer zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra, jobstudenten inschakelen. In 2023 ging het om 36% van de zorgwerkgevers, terwijl het in 2022 nog om 33,9% ging en in 2021 om 33,1%.

Vooral vrouwen

In 2023 was 14,4% van alle medewerkers in de zorg een jobstudent. In 2021 ging het nog om 12,9%. “In het eerste kwartaal van 2023 mochten jobstudenten nog een onbeperkt aantal uren presteren – los van het plafond van 600 uur”, vertelt Gerben Vermeulen, juridisch expert bij Liantis. “Dat zal ongetwijfeld ook een rol gespeeld hebben. Naast het feit dat er heel wat initiatieven zijn om de zorgsector én de troeven ervan, extra in de kijker te zetten. En dat werpt duidelijk zijn vruchten af.” Het zijn voornamelijk vrouwen die kiezen voor een studentenjob in de zorg: in 2023 was 76% van de studenten in de zorg een vrouw.

Zorgverleners en niet-zorgverleners

“In de praktijk zien we dat studenten vaak voor de zorg kiezen omdat ze al een studierichting volgen die daarop aansluit. Dus dat is een win-win: de student doet interessante praktijkervaring op, terwijl de zorginstelling zelf meteen toegevoegde waarde ervaart én misschien al eerste contacten legt met de student die na de studies natuurlijk op de arbeidsmarkt komt”, legt Gerben Vermeulen uit. “Maar evengoed zoeken zorginstellingen tijdelijke medewerkers om hen logistiek te ondersteunen. In vaktermen zijn dat de ‘niet-zorgverleners’, maar ook deze mensen vormen een enorme toegevoegde waarde voor de organisatie. Denk maar aan onderhoudstaken, ondersteuning in de keuken of de cafetaria, of IT. Ook daar zijn er dus zeker mogelijkheden voor studenten.”

Middel tegen acuut personeelstekort

De zorgsector kampt nog steeds met heel wat openstaande vacatures. Zo staan er momenteel nog meer dan 3.100 vacatures online via VDAB voor verpleegkundigen en meer dan 1.500 vacatures voor zorgkundigen en verzorgenden. Kan het inzetten van jobstudenten een oplossing zijn om deze vacatures in te vullen? “Het kan zeker een oplossing zijn om een personeelstekort op te vangen. Jobstudenten zijn flexibel en je kan dus op korte termijn – en voor een tijdelijke opdracht – zeker een beroep op hen doen. Natuurlijk is het nog geen structurele oplossing. Maar als je voor bepaalde functies met acute tekorten zit, kan het natuurlijk wel een welkome hulp zijn. Vooral bij het plots uitvallen van collega’s, tijdens vakantieperiodes of andere erg drukke periodes”, besluit Gerben Vermeulen.

Mieke Vercruijsse