Staatssecretaris de Moor wil asielzoekers een job in de zorg geven

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) bekijkt samen met thuiszorgorganisatie Familiehulp hoe meer asielzoekers begeleid kunnen worden naar een job in de zorgsector. Dat heeft ze gezegd tijdens een bezoek bij Familiehulp in Gent, naar aanleiding van de Dag van de Zorg.

“Vorig jaar waren ongeveer 10.000 asielzoekers tijdens hun asielprocedure aan het werk in ons land”, zegt de Moor. “Velen onder hen werkten in verschillende sectoren zoals de logistiek, de horeca of de bouw. Maar nu willen we ook meer asielzoekers opleiden voor een job in de zorgsector.”

Werk van lange adem

En dat is nodig, want vandaag kampt de zorgsector met een enorm tekort aan personeel. “Er zijn permanent open vacatures”, zegt Ann Demeulemeester, directeur van Familiehulp. “Daarom investeren wij in opleidingen voor erkende vluchtelingen en bieden we taalcoaching aan aan asielzoekers. Het is een werk van lange adem, maar het werkt wel.”

Niet alleen taal, maar ook vervoer en een klein netwerk zijn problemen die Familiehulp wil aanpakken.

Acht opleidingscentra

Staatssecretaris de Moor is tevreden dat Familiehulp asielzoekers begeleidt richting de arbeidsmarkt. “Het is niet alleen een win voor de bedrijven, maar ook voor de vluchtelingen. Zij doen ervaringen op, krijgen een inkomen en een job geeft hen een zinvolle dagbesteding”, vult de Moor verder aan.

Familiehulp heeft over Vlaanderen en Brussel acht opleidingscentra. In die opleidingscentra leidt Familiehulp jaarlijks ongeveer 200 mensen op tot zorgkundigen.

Belga