Farma- en biotechbedrijven krijgen honderden banen niet ingevuld

De farma- en biotechsector verwacht de komende jaren duizenden banen te scheppen in ons land, maar vreest dat het een kwart niet kan invullen wegens een gebrek aan juiste profielen.

Uit een studie in opdracht van het nationaal Observatorium voor de Farmaceutische Industrie blijkt dat de komende drie tot vijf jaar de Belgische farma- en biotechsector nood heeft aan 7.500 nieuwe werknemers, of gemiddeld 1.500 extra jobs per jaar.

Productie en onderzoek

De verschillende studierichtingen leveren echter structureel onvoldoende afgestudeerden. De sector gaat ervan uit dat jaarlijks tot een kwart van de extra banen, of ongeveer 400 per jaar, niet ingevuld zal raken.

Driekwart van de nieuwe jobs situeert zich in productie en onderzoek en ontwikkeling, maar ook voor digitalisering, kwaliteitscontrole of ondersteunende diensten zijn extra mensen nodig.

Buitenlands talent

De farma- en biotechbedrijven bepleiten dan ook om meer jongeren warm te maken voor technische of wetenschappelijke studies. Ook moet meer hoogopgeleid buitenlands talent aangetrokken kunnen worden. Het duurt momenteel te lang om werkvergunningen te verkrijgen en ook de erkenning van relevante buitenlandse diploma’s kan sneller en efficiënter, klinkt het.

De sector is vandaag al goed voor meer dan 40.000 jobs. Sinds 2015 kwamen er al zo’n 8.000 banen bij.

Belga