Eén uitzendkracht op de vier in de zorgsector is 50-plus
05/03/2018
43% van de zorguitzendkrachten is ouder dan 40 en bijna één op de vier is zelfs ouder dan 50 jaar. Daarmee verschilt het profiel van uitzendkrachten in de zorg sterk van het profiel van de gemiddelde uitzendkracht. Dat blijkt uit cijfers van Randstad Medical.
De gemiddelde leeftijd van uitzendkrachten in de zorg ligt met bovenstaande cijfers een stuk boven die van de uitzendkracht in het algemeen. Slechts 11% van de totale uitzendpopulatie is 50-plusser. Ook in geslacht verschilt een uitzendkracht in deze sector van de gemiddelde uitzendkracht. 80% van de zorguitzendkrachten is een vrouw, ten opzichte van 39% van het totaal aantal uitzendkrachten.
Vooral bijverdieners
Mensen die als uitzendarbeid aan de slag gaan in de zorgsectors, zijn vooral bijverdieners. Twee zorguitzendkrachten op de drie worden volgens hun eigen beschikbaarheden ingezet in flexibele pools. Concreet worden ze ingeschakeld om vaste medewerkers in zorginstellingen en ziekenhuizen voor korte of langere periodes te vervangen. “Veel van onze verpleeg- en zorgkundigen startten hun loopbaan in een voltijdse betrekking, maar schakelden over naar een deeltijdse baan om hun job en hun gezin beter te kunnen combineren. Van zodra ze vervolgens opnieuw wat ruimte krijgen in hun planning, kloppen ze bij ons aan voor een bijbaan volgens een uurrooster dat hen het beste past. Dat deze mensen de mogelijkheid hebben om opnieuw meer te gaan werken volgens hun eigen beschikbaarheden, zorgt ervoor dat wij flexibele pools kunnen maken van gemotiveerde en competente mensen die ter beschikking zijn om gaten in personeelsplanningen op te vangen”, vertelt Doreen Roets van Randstad Medical.
Eindeloopbaancarrière in de zorg
Het feit dat zoveel oudere uitzendkrachten in de zorg aan de slag kunnen, betekent ook dat de zorgsector een belangrijk eindeloopbaancarrière is. “De cijfers tonen aan dat we er met erg flexibele oplossingen en doorgedreven planning in slagen om mensen te bereiken die op een bepaald moment minder gingen werken of wilden stoppen met werken. Competente en ervaren zorg- en verpleegkundigen worden voor een deel terug geleid naar een sector die gebukt gaat onder de schaarste aan gekwalificeerde mensen”, besluit Doreen Roets.
Mieke Vercruijsse