Drie aandachtpunten als iemand je om hulp vraagt bij de inzage van zijn patiëntendossier

Een familielid, vriend of patiënt vraagt om je hulp om samen zijn of haar patiëntendossier te gaan inzien. Mag je op die vraag ingaan en krijg je dan ook een recht op inzage? Wat zijn dan juist je rechten en plichten?

Als je werkzaam bent in de zorgsector gebeurt het wel eens dat vrienden, familieleden of patiënten die meer zicht willen op hun medische toestand je om uitleg of hulp vragen. Maar wist je dat je hen dan wel eens kan bijstaan bij de inzage van hun patiëntendossier?

Wat is het?

Iedereen die een beroep doet op een arts, apotheker, thuisverpleger, enzovoort heeft het recht op een zorgvuldig bijgehouden en veilig bewaard patiëntendossier. Zo’n dossier kan elektronisch of op papier bijgehouden worden. Zo houdt een arts van zijn patiënten wat men noemt een globaal medisch dossier bij waarin onder meer de medische gegevens van de patiënt staan. Een patiënt heeft ook het recht om dat dossier in te zien, met uitzondering van de persoonlijke notities van een beroepsbeoefenaar en gegevens die betrekking hebben op derden. Die zijn nu eenmaal van het recht op inzage uitgesloten.

Bijstand

Als zorgkundige of verpleegkundige heb je vanzelfsprekend (net als iedereen) het recht om je eigen patiëntendossier in te zien. Je hebt echter bovendien het recht om als vertrouwenspersoon iemand anders bij te staan bij de inzage van diens patiëntendossier. Ben je actief als verpleegkundige of zorgkundige dan beschik je op dat vlak over meer rechten dan de patiënt zelf. Je mag nu eenmaal de persoonlijke notities van de arts (of anderen), die het patiëntendossier invulde, bekijken.

En na het overlijden?

Het kan ook zijn dat de nabestaanden van een overledene je vragen om je bijstand om het patiëntendossier van die overledene te bekijken. Ook dat is mogelijk. Meer bepaald hebben na het overlijden van een patiënt de echtgenoot, de wettelijk samenwonende partner, de partner en de bloedverwanten tot en met de tweede graad van de patiënt, via een door hen aangewezen beroepsbeoefenaar, een recht op inzage en dat voor zover hun verzoek voldoende gemotiveerd en gespecifieerd is en de patiënt zich hiertegen niet uitdrukkelijk heeft verzet. Als zorgkundige of verpleegkundige kan je ook hier als zo’n beroepsbeoefenaar worden aanzien.

Jan Roodhooft, advocaat