Dit riskeer je als je gaat neuzen in patiëntendossiers

Als je als verpleegkundige actief bent in een ziekenhuis of je bent als werknemer werkzaam in een privépraktijk, dan heb je wel eens de mogelijkheid om te gaan kijken in (elektronische) patiëntendossiers. Wat riskeer je als je dat doet?

Professioneel inkijken

Het kan vooreerst zijn dat je in een patiëntendossier gaat kijken omdat dit nodig is in het kader van je professionele opdracht en omdat er iemand je bijvoorbeeld de correcte instructie gaf om dat te doen.  In dat geval zal die inzage in de regel geen probleem vormen.  Je moet de gegevens die je dan verneemt natuurlijk wel vertrouwelijk behandelen en mag ze niet overal gaan rondbazuinen. Als verpleegkundige heb je trouwens een beroepsgeheim (waarbij we eerstdaags in een andere blog verder stilstaan).

‘Neuzen’

Iets anders is het als je zou gaan neuzen in patiëntendossiers van bijvoorbeeld collega’s op het werk of mensen die je kent zonder dat daarvoor een reden is. Een dergelijke handelswijze is niet toegelaten. Er bestaan overigens al uitspraken van rechtbanken die menen dat je in zo’n geval door je werkgever kan worden ontslagen om een dringende reden. Als dat (terecht) gebeurt, eindigt je arbeidsovereenkomst van de ene dag op de andere zonder dat je recht hebt op een opzegvergoeding.  Je riskeert dan bovendien een tijdlang geen werkloosheidsuitkering te ontvangen.

Overigens is de kans reëel dat er in het arbeidsreglement van je werkgever een bepaling staat die zegt dat het schenden van je beroepsgeheim of de privacy van patiënten als een reden voor een ontslag om dringende redenen wordt aanzien.

Een kwestie van bewijs

Bij een discussie zal je werkgever het bewijs moeten leveren dat je ging neuzen in dossiers van patiënten.  In de meeste ziekenhuizen zal er een policy bestaan die aangeeft hoe en onder welke omstandigheden toegang tot elektronische patiëntendossiers voor jou als werknemer toegestaan is en hoe en onder welke omstandigheden controles mogelijk zijn van welke dossiers je consulteerde.

Jan Roodhooft, advocaat