De tien meest populaire jobs in de zorg

Wil je aan de slag in de zorg, maar weet je niet goed waar beginnen? Dan zetten wij graag de tien populairste jobs in de zorg op een rijtje. Kwestie van je referentiepunten te geven voor jouw carrière in de zorg.

1. Verpleegkundige

Uiteraard. Bovendien is er een groot tekort aan verpleegkundigen. Ben je sociaal en empathisch, heb je een opleiding verpleegkunde gevolgd of ben je bereid je om te scholen? Dan moet je voluit gaan voor een job als verpleegkundige.

2. Zorgkundige

Ook aan zorgkundigen is er een enorm tekort. Dat zijn doorgaans de mensen die in de zorg ondersteunend aan de slag zijn in bijvoorbeeld thuiszorg.

3. (Huis)arts

Recent nog eens een afspraak gemaakt bij de huisdokter? Sta je niet op de bestaande patiëntenlijst, dan kan je er in principe niet meer bij. Huisartsen zijn overbevraagd, overbezet en onderbemand. Het moet niet gezegd dat je bezig blijft tot de dag dat je er ooit mee stopt. In principe niet bedoeld voor omscholing. Het is een opleiding die heel wat investering vraagt en zich dus ook enkel op lange termijn terugverdient.

4. Medisch labo technicus

Stalen ontleden of research doen. Als labotechnicus ben je zeker van je baan. Toegegeven, er komt wel wat routinewerk en tijdsdruk bij kijken. Maar goed, als je hart sneller gaat slaan van deze job dan is dat prima, toch?

5. Zorgcoördinator

Voor mensen zorgen, zit in je bloed. Ervoor zorgen dat de juiste zorg bij de juiste mensen terechtkomt, is dan ook een vak op zich. Ben je een organisatietalent en wil je je inzetten voor de zorg van je medemens? Zoek dan niet verder.

6. Medisch assistent(e)

In de zorg vervul jij een ondersteunende functie van bijvoorbeeld een arts of een tandarts. Als tandartsassistent(e) ga je zelfs mee aan de slag in de consultatieruimte om pakweg tandvullingen voor te bereiden en dies meer.

7. Psychotherapeut

Je behandelt mensen met psychische problemen zoals angst- en stemmingsstoornissen of ook identiteits- en gedragsstoornissen. Een boeiende, maar tegelijkertijd uitdagende job. De wachtlijsten in de sector zijn legendarisch. Dat zegt genoeg.

8. Pedagogisch medewerker

Als pedagogisch medewerker begeleid je kinderen met bijvoorbeeld leerachterstand of een moeilijke thuissituatie, maar ook pubers die met psychische of sociale problemen kampen. Van een job voor het leven ben je verzekerd.

9. Ergotherapeut

Als ergotherapeut adviseer en train je mensen in hun dagelijkse activiteiten zoals zichzelf wassen en aankleden, eten klaarmaken, stofzuigen, fietsen of werken. Meestal heb je te maken met mensen die herstellen van ziekte of ongeval of ook oudere mensen met bepaalde problemen.

10. Administratief medewerker

Al die jobs in de zorg moeten uiteraard worden ondersteund op administratief en logistiek vlak. Daar spring jij als administratieve duizendpoot in de bres.

Pascal Dewulf