Aan de slag in de zorg zonder geschikt diploma? Dat kan. En wel zo.
25/03/2024
Je wil aan de slag gaan in de zorgsector, maar je hebt geen geschikt diploma? En je hebt ook niet meteen zin om (weer) te gaan studeren of je helemaal om te scholen? Dan kan je vooralsnog aan de slag in de zorg. Hoe? Lees gerust even verder.
We moeten je niet zeggen dat jobs in de zorg steevast bovenaan het lijstje met knelpuntberoepen staan. Niet enkel verpleegkundigen, maar ook bijvoorbeeld zorgkundigen. Die zijn ook aan de slag in ziekenhuizen en woonzorgcentra zonder dat ze per se activiteiten doen waarvoor een lange, medische scholing is vereist.
Helemaal uitleven
Heb je er zin in? Goed, waar kan je aan de slag in de zorg zonder diploma? De meest vanzelfsprekende locaties voor personen zonder ervaring of diploma in de zorg zijn woonzorgcentra (WZC) en ziekenhuizen. Ook in de thuis- of de gezinszorg werken, behoort echter tot de mogelijkheden. De jobs die je zonder geschikt diploma zou kunnen uitoefenen in de zorg zijn bijvoorbeeld: logistiek medewerker. Dan doe je echt logistieke taken zoals het wasgoed, de post bezorgen, materiaal reinigen en ordenen, maar ook bijvoorbeeld maaltijden ophalen en brengen, patiënten vervoeren en dies meer. Je doet weliswaar geen medische interventies, maar kan je voor de rest helemaal uitleven in het contact met bewoners van zorgcentra of de patiënten in ziekenhuizen om maar wat te zeggen.
Gezellige praatjes
Ook een job als bijvoorbeeld administratief bediende of medewerker van het restaurant of de cafetaria behoren tot de mogelijkheden. Poetsen van de kamers of ruimtes in een ziekenhuis of woonzorgcentrum kan je eveneens perfect doen zonder zorgdiploma. De gezellige praatjes met de bewoners en patiënten krijg je er zomaar bij. Wel in de gaten houden dat je dagen niet enkel gevuld zijn met enkel praatjes uiteraard.
Wanneer het toch gaat kriebelen
Stel dat je op die manier toch al een tijdje meedraait en het vooralsnog gaat kriebelen om je misschien om te scholen? Dan kan je bijvoorbeeld gaan voor een opleiding als zorgkundige. Dan kan je ook eenvoudige medische taken gaan uitvoeren zoals de polsslag en de lichaamstemperatuur meten van een persoon of ook observeren en signaleren van veranderingen bij patiënten/bewoners op fysiek, psychisch en sociaal vlak binnen de context van de activiteiten van het dagelijks leven. Ook de patiënt/bewoner en zijn familie informeren en adviseren conform het zorgplan behoort dan tot de mogelijkheden. Neem zeker een kijkje op de site van de VDAB om de mogelijkheden te bekijken.
Pascal Dewulf
Bron: woonzorgweb.be