Zoveel tijd besteden jij en je collega’s aan het computerscherm (en dat is te veel)

Enig idee hoeveel tijd jij dagelijks bij je computerscherm besteedt? Een kwart van de Belgen de hele dag. Dat is te veel. Zit ook jij in die groep? Dan moet je ingrijpen.

Ruim een kwart van de werkenden besteedt zo goed als de hele werktijd aan werken met een computer of een smartphone. Dat blijkt uit recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, over vaardigheden die verband houden met de job.

Schermwerken en praten

Uit dat onderzoek blijkt dat 25,8% van de werkenden de volledige of bijna volledige werktijd besteedt aan het werken met computer, tablet of smartphone. Interessant weetje: voor anderen gaat deze tijd zo goed als helemaal naar het mondeling communiceren met mensen buiten het bedrijf (15,9%) of binnen het bedrijf (13,9%) en voor 11,7% naar zware fysieke arbeid.

Manager en medewerkers

Vooral managers (42,8%) besteden het grootste deel van de werktijd aan werken met de computer of een ander digitaal apparaat. Ben je geen manager, maar wel bijvoorbeeld  administratief medewerker dan is je schermtijd gelijk nog een stukje vergroot (54,2%), zo blijkt uit de Statbel cijfers. Op de eigenlijke werkvloer besteden ruim 1 op 4 kenniswerkers doorgaans hun volledige werktijd of het overgrote deel ervan vooral aan werken met de computer of smartphone.

Onderwijsniveau speelt grote rol

Voor het onderzoek gebeurde ook een demografische opsplitsing. Daaruit bleek dat iets meer vrouwen (27,3%) dan mannen (24,4%) de hele dag aan hun computerscherm zijn gekluisterd. Ook bij opsplitsing volgens onderwijsniveau was er een significant verschil. Zo bleek dat werknemers met een hoog onderwijsniveau (39,3%) meer tijd aan hun computerscherm besteden dan werknemers met een midden- (16,0%) of laag onderwijsniveau (5,3%).

Te veel schermtijd

Opvallend in de cijfers is ook dat in de leeftijdsgroep van 5- tot 24-jarigen het aantal dat de hele dag aan het scherm werkt lager ligt (12,8%) dan bij 25- tot 49-jarigen (28,2%) en 50- tot 74-jarigen (23,8%). Op je vijftiende ben je uiteraard nog niet aan het werk. Ga je voorbij 18 jaar, dan is de kans echter wel groot dat je al aan de slag bent. Het blijft dus toch een merkwaardig gegeven dat het vooral de leeftijdsgroep tussen 25 en 49 jaar is die zich systematisch bezondigt aan veel te veel schermtijd.

Gun jezelf en je ogen rust

Ben je je plots bewust van al jouw schermtijd en wil je daar wat aan doen? Geen nood, dat is makkelijk. Neem regelmatig even de tijd om van je computerscherm weg te gaan. Voor een kop koffie, een leuk gesprek of een werkoverleg bijvoorbeeld. Eet ’s middags bij voorkeur ook niet aan je computerscherm. Kortom, gun jezelf en je ogen de tijd om even tot rust te komen ver weg van dat computerscherm.

Pascal Dewulf

Bron: Statbel