Zet je bioritme aan het werk
29/04/2019
Kantooruren die niet aansluiten bij ons bioritme, werken onder felle tl-lampen, stress voor je nieuwe project. Ons werk zet ons bioritme onder druk. Streekpersoneel levert tips om naar je bioritme te leren luisteren en je productieve momenten te maximaliseren.
Zo werkt het…
Je bioritme is je interne klok. Het bepaalt onder meer je slaap, spijsvertering, energiepeil,… Je interne klok staat rechtstreeks in verbinding met je ogen en dus met licht. Wordt het donker, dan krijgt je lichaam het signaal om te gaan slapen. Registreer je veel licht, dan krijg je het signaal om in actie te schieten. Zo registreert je bioritme de verschillende tijdstippen op een dag en stelt het je lichaamsfuncties af.
… en zo wordt het verstoord.
Lange werkdagen, een verhoogde werkdruk en artificieel licht op de werkvloer verstoren ons bioritme. Zo krijg je tot ’s avonds laat het signaal om wakker te blijven en kan je moeilijk inslapen. Ook mensen die werken in shiften hebben vaak een verstoord bioritme, vooral als ze een rooster hebben met wisselende shiften.
Onze tips om je bioritme beter te volgen:
- Werk je binnen en zie je weinig daglicht? Ga dan tijdens de middagpauze naar buiten om een portie energie en licht op te doen. Zo kan je er de hele namiddag tegen.
- Vermijd fel licht (of licht van een scherm) enkele uren voor je gaat slapen, zo dommel je makkelijker in als je naar bed gaat.
- Respecteer je bioritme: ga elke avond op hetzelfde uur slapen en sta op hetzelfde uur op.
- Eet als het buiten licht is. Je spijsvertering schakelt een versnelling lager als het donker wordt.
- Werk je in shiften, zorg dan voor voldoende slaap. Sluit de dag buiten: rolluiken, een oogmasker en oorpluggen schakelen stoorzenders uit.
- Monitor wanneer jij het meeste energie hebt en gebruik deze kennis om je productieve momenten te optimaliseren:
- Ben je een ochtendtype? Dan ben je het productiefst in de voormiddag en heb je na de middag te kampen met een dipje.
- Eerder een dagtype? Dan haal je tussen 10 en 18u het meeste uit je dag.
- Of ben je een avondtype? Dan beleef je ’s avonds enkele productieve uren alvorens (laat) in bed te kruipen.
Eveline Janssens