Waarom passief bingewatchen je geen energieboost geeft voor de volgende werkdag

De werkdag zit erop, en je valt uitgeteld in de sofa. Lekker even bingewatchen om de batterijen weer op te laden. Dan kan je er morgen vol energie weer tegenaan, toch?

Je kent vast en zeker dat moment dat je je moe in de sofa laat vallen. Je wil even helemaal niets, gewoon wat leuke series kijken. Daar knap je wel van op, hoop je. Toch is dit niet zo. Langdurig op de bank hangen, geeft je immers niet echt energie. Sterker nog: vaak heeft het langdurig series kijken een omgekeerd effect.

Immobiliteit

Zie je bingewatchmarathon als een periode waarin je voornamelijk stilzit. Het is geweten dat wanneer je langdurig geen beweging hebt, dat je cardiovasculair systeem negatief impacteert. Maar er is meer. Meestal ga je dan ook snacken (omdat het gezellig is). De combinatie van immobiliteit en ongezond eten, is zo nodig nog slechter voor je lijf. Wanneer je vervolgens vaak uren later opnieuw rechtstaat, voel je je zelden fit. ‘Rust roest’, zegt het spreekwoord.

Slaapcycli

Ook wanneer je aan bingewatching doet terwijl je eigenlijk al in bed zou moeten liggen, is dat nefast. Je verstoort immers het slaap- en waakritme van je lichaam. Ken je dat moment dat je ’s avonds stilaan dreigt in te dommelen voor het scherm? Dat is meestal het moment dat je lichaam het sein geeft om in een slaapcyclus te gaan. Wanneer je dat signaal negeert en verder aan het scherm gekluisterd blijft, is de kans groot dat, wanneer je uiteindelijk naar bed gaat, je nog een tijd zal wakker liggen. Dat komt omdat je tussen twee slaapcycli in zit. Het is dan kwestie van te wachten tot de volgende cyclus eraan komt eer je lichaam weer dat inslaapmoment ervaart.

Frisse neus

Oké, wat kan je dan wel doen? Een frisse neus halen na het avondeten bijvoorbeeld. Even een blokje om lopen. Ook weer niet net voor je gaat slapen. Anderhalf uur ervoor is ideaal. Daarna nog even relaxen op de sofa (eventueel een leuk gesprek erbij), zonder televisie. Vervolgens een ontspannende douche of bad en daarna onder de wol. Uiteraard moet dit niet iedere avond zo gaan. Probeer echter toch om wekelijks een aantal van die dagen in te lassen. Het is een beetje als gezond eten. Je moet het niet per se iedere dag doen, maar probeer toch om er een vaste gewoonte van te maken.

Pascal Dewulf