Waarom je koffie na de lunch beter vervangt door een coffeenap

Koffie na de het middageten? Lekker, maar niet altijd zaligmakend. Een coffeenap na de lunch is daarentegen bijzonder effectief. Dit is waarom.

Koffie of powernap? Het effect van koffie kennen we, maar wat is het effect van een powernap? Even verduidelijken: zo’n powernap is een krachtdutje dat gemiddeld 15 à 20 minuten duurt. Best doe je het vlak na je lunch en nooit voorbij drie uur ’s middags omdat het anders je bioritme overhoop kan gooien. Even twintig minuten onopgemerkt in een knusse sofa is dus al voldoende om een goed effect te hebben. Uiteraard daar waar je baas en je collega’s je niet kunnen zien. Anders is de fun er ook snel af.

Bakje troost en dutje

En dan is er de coffeenap. Dat is de combinatie van een bakje troost en een dutje. Even wat uitleg: van koffie na de lunch blijf je alert, maar je raakt er niet van uitgerust. Een powernap regenereert daarentegen je geest en lichaam. En het vermindert stress. Bovendien ben je na zo’n tukje een stuk creatiever en productiever. Het gebeurt wel vaak dat mensen na een powernap suf ontwaken. Dat komt omdat je midden in een slaapcyclus zit. Drink je echter een kop koffie vlak voor je gaat pitten, dan zal je gelijk uitgerust en energiek wakker worden. Die twintig minuten zijn immers het perfecte tijdsinterval om de cafeïne zijn werk te laten doen in je lichaam en grijze massa. Dat heet dan een coffeenap.

Slaapcyclus

De ideale tijd om een coffeenap te doen, is ongeveer zes uur nadat je bent opgestaan. Als je om zeven uur opstaat, dan kan je dus het beste na de lunch even je ogen dicht doen. Het is voorts ook belangrijk dat je niet langer ingedut blijft dan twintig minuten. Daarna kom je immers in een diepere slaapfase terecht. Het meest uitgerust zou je zijn na een dutje dat een volledige slaapcyclus doorloopt. Maar dat is zowat anderhalf uur. De kans dat jouw baas dat prima vindt, is hoogstwaarschijnlijk erg klein.

Verloren slaap

Tot slot: met een coffeenap kan je geen ‘verloren slaap’ inhalen. Het is gewoon een moment om even lichamelijk en geestelijk te regenereren. Voldoende slaap tijdens de nacht blijft echter primordiaal om je overdag fit en monter te voelen.

Pascal Dewulf