Sporten na het werk? Doen!

Maar liefst 36,3% van alle werknemers zegt dat ze niet aan sport of lichaamsbeweging doen voor of na het werk. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis. “Nochtans is het belangrijk om genoeg te bewegen, ook in fysiek actieve sectoren”, zegt Sylvia Vanden Avenne, senior manager medisch toezicht bij Liantis.

Bewegen is belangrijk en heeft ook zijn invloed op de werkvloer. “Medewerkers die bewegen kunnen heel wat veel voorkomende kwalen op de werkvloer, zoals gewrichtsklachten of psychosociale problemen, reduceren”, vertelt Sylvia Vanden Avenne. 36,3% van de medewerkers geeft aan dat ze niet sporten of intensief bewegen. 39,2% doet dat wel, maar minder dan drie keer per week, terwijl 24,5% aangeeft dat ze dit minstens drie keer per week doen.

Verschillen tussen de sectoren

Beweging na het werk hangt ook af van de sector waarin iemand werkt. Wie werkt bij openbare besturen of de zorgsector scoort beter. In de transportsector, administratieve en ondersteunende diensten en de bouwsector sporten werknemers het minst voor of na het werk. “Nochtans is het ook voor een fysiek actieve sector als de bouw belangrijk dat mensen genoeg sporten”, vertelt Prof. Dr. Els Clays, experte in welzijn op het werk, van de UGent: “Vaak gaat men ervan uit dat mensen met een fysiek actieve job al voldoende bewegen op hun werk om gezond te zijn, maar onderzoek spreekt dat tegen. Fysieke activiteit op het werk blijkt namelijk niet dezelfde gunstige effecten te hebben als fysieke activiteit in de vrije tijd. De beweging die je doet op het werk, is doorgaans van een andere aard waardoor ze eerder belastend is dan gunstig. We hebben recent een studie uitgevoerd met objectieve metingen bij een 400-tal werknemers met fysieke jobs die dat bevestigt. Meer fysieke activiteit (matig tot zwaar) in de vrije tijd was geassocieerd met een betere cardiorespiratoire fitheid. Maar voor fysieke activiteit op het werk was dit niet het geval, integendeel.”

Goed voor lichaam en geest

Bij het begin van dit nieuwe jaar, wil Liantis het belang van beweging en sport extra in de verf zetten. “Bij sport komen gelukshormonen vrij, de endorfines. Dat zorgt ervoor dat je je beter in je vel voelt. Genoeg bewegen is dus goed voor je lichaam én voor je geest. In donkere tijden is dat enorm belangrijk”, geeft Sylvia Vanden Avenne nog mee. Maar ook veel van de klachten die werknemers rapporteren – zeker beeldschermwerkers – kunnen voorkomen worden. “We weten dat de meeste klachten van medewerkers enerzijds gaan over mentale problemen en anderzijds over gewrichtsproblemen. Aan de rug en de knieën bijvoorbeeld. Meer bewegen heeft hier een rechtstreekse impact op”, besluit ze.

Mieke Vercruijsse