Kopje koffie? Dit zijn de voor- en nadelen

Een kop koffie, een bakje troost, een stukje gezelligheid: het smaakvolle drankje loodst dagelijks miljoenen mensen energiek door de werkdag. Daarmee is de kous echter niet af. Trop is immers te veel. Koffie kan je werkmoraal boosten, maar ook temperen. Dit is waarom.

Natuurlijk wakker worden

Kan jij ook niet aan de werkdag beginnen zonder een kopje koffie? Dan ben je niet alleen. Toegegeven, zo’n bakje troost kan een geweldige oppepper betekenen aan het begin van de (werk)dag. Toch moet ook hier een kanttekening bij. Volgens de Amerikaanse gedragswetenschapper Daniel Pink is het drinken van koffie vlak na het wakker worden immers af te raden. In zijn boek When: The Scientific Secrets of Perfect Timing schrijft hij dat het verstandig is om 1 tot 1,5 uur te wachten (na het opstaan) eer je aan je eerste koffie begint. Volgens Pink hebben diverse studies immers aangetoond dat cafeïne de opbouw van het hormoon Cortisol verstoort. Dat hormoon zorgt er namelijk voor dat je natuurlijk wakker wordt. Het piekt ongeveer een uur na het ontwaken. Pas wanneer die piek voorbij is, kan je dus best aan je eerste kop koffie beginnen.  Moraal van het verhaal: koffie drinken om wakker te worden (onmiddellijk na het opstaan), kun je dus beter niet doen.

Alerter en wakkerder

De voordelen van koffie? Je productiviteit verhoogt ervan. Cafeïne helpt je immers om je beter te concentreren. Ook kan het bijvoorbeeld een middagdip voorkomen. Het maakt je met andere woorden alerter en wakkerder. Voorts is het ook een ideale manier om te socialiseren. Een laagdrempelige manier om met je collega’s een praatje te maken over het werk of de dingen des levens. Ook zou koffie het risico op een aantal ziektes zoals hart- en vaatziektes verminderen. Daarnaast maakt koffie dat je doorgaans sneller leert. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je vlotter informatie oppikt. Bovendien is het een beetje een visitekaartje van het bedrijf waar je aan de slag bent. Hoe vaak gaan de gesprekken immers niet over de bedrijfskoffie? Ook sporadische bezoekers zijn bovendien erg gevoelig voor de kwaliteit van de bedrijfskoffie. Jouw meeting met bijvoorbeeld een nieuwe klant staat of valt er als het ware mee.

Onrustig en geïrriteerd

Een kopje koffie op tijd en stond dus. Helemaal prima, toch? Toch moet je niet overdrijven. Want dan zou je ook wel eens nadelen van je koffiegebruik kunnen ondervinden. Die nadelen komen echter enkel op de proppen wanneer je te veel van het bruine goedje drinkt. De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag. Voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie. Wat kan er dan gebeuren? Mogelijk ben je wat onrustiger, soms ook sneller geïrriteerd of kan je een milde hoofdpijn ervaren. In ergere gevallen zelfs hartkloppingen. Zo zie je maar: elke voordeel heeft ook zijn nadeel.

Pascal Dewulf

Bron: intermediair.nl