Goede (professionele) voornemens? Zo houd je ze alvast vol

Aan het begin van ieder jaar maak je misschien een aantal goede voornemens, zowel professioneel als privé. Zoals dat vaak gaat met goede voornemens, durven ze wel al eens vrij snel sneuvelen. Met deze supertips houd je het wel vol.

Belangrijk met goede voornemens is dat je ze positief formuleert. Beloof jezelf niet om minder te eten, maar misschien wel om wat gezonder te eten en tegelijkertijd meer te bewegen. Met andere woorden: laat achterwege wat je niet wil en focus op wat je wel wil. Dat maakt een wereld van verschil. Je aandacht ligt op dat moment immers op een positieve gedachtestroom.

Prestigezaak

Daarnaast is het erg belangrijk dat je je voornemens effectief kenbaar maakt bij je familie en vrienden. Dat zorgt voor visibiliteit. Mensen rondom jou zijn zich bewust dat je de dingen anders wil gaan aanpakken. Op dat moment wordt het een prestigezaak. Stop je er snel mee, dan is de kans immers groot dat je met de billen bloot moet naar de mensen aan wie je je goede voornemens kenbaar hebt gemaakt.

Obstakels weg

Erg belangrijk wanneer je eraan begint, is ook dat je obstakels die je op je weg denkt te vinden, op voorhand countert. Maak de belofte aan jezelf om niet met smoesjes weg te komen als: ‘Ik ben echt te moe om nog te sporten’. Dat vraagt uiteraard discipline en doorzettingsvermogen. Het is dan ook een cruciale succesfactor op het vlak van jouw goede voornemens. Bottom line: stick to the plan.

In concreto

Last but not least: maak je voornemens concreet. ‘Ik wil dit project binnen twee maanden hebben afgewerkt’, ‘Ik ga gedurende twee maanden iedere week twee keer een half uurtje wandelen tijdens de lunchpauze’, … Plak er een tijdsinterval op en zorg dat het haalbaar is. Dan kan je zo gemotiveerd naar de deadline toewerken. Je moet begin en einde kunnen zien van je goede voornemens. Dat is essentieel. Succes!

Pascal Dewulf