Emotie-eten op de werkplek: hoe komt dat? En wat doe je eraan?

Je bent aan het werk en het stressniveau ligt hoog. Plots word je overvallen door een intense honger. De enige oplossing is een emotionele vreetbui. Komt het je bekend voor?

Een naderende deadline? Je baas die je planning dwarsboomt met allerlei nieuwe taken? Of gewoon een baaldag ? Emotie-eters worden vaak gedreven door negatieve emoties als stress, frustratie of verveling. In een opwelling grijp je dan vaak naar een snack of wat anders om te eten. Een kopje koffie of frisdrank erbij en je voelt je gelijk weer wat meer op je positieven. Je eet op dat moment dus niet echt omdat je honger hebt, maar wel omdat het je een goed gevoel geeft. Helaas is dat gevoel van korte duur. Van zodra je je laatste hap hebt genomen, komt dat knagend gevoel immers al snel weer terug.

Ken je triggermomenten

Een eerste manier om emotioneel eten te tackelen, is door na te gaan wat jou eigenlijk triggert om aan het emo-eten te gaan. Breng die situaties in kaart. Zo leer je in de toekomst die momenten kennen waarop je vaak ongewild gaat snacken. Is dat bijvoorbeeld een overdosis stress? Leer dan om op een andere manier met je stress om te gaan. Doe wat ademhalingsoefeningen, loop even weg van je werkplek (niet naar de snoepmachine) of maak misschien even een aangenaam praatje met een van je collega’s. Je zal zien dat dit een veel betere remedie is voor die onbehaaglijke momenten.

Fruithoekje

Je moet de kat natuurlijk ook niet bij de melk zetten. Heb je op je thuiswerkplek een snoepkast binnen handbereik of op het werk een snoephoekje met allerlei lekkers, dan ben je doorgaans sneller verleid om toch even wat op te peuzelen. Maak de weg naar die verleidingen dan ook zo lang mogelijk. Of zorg dat er geen weg is. Als je geen opties hebt, kan je immers ook niet in verleiding komen. Blijft de drang onverbeterlijk hangen? Kies dan eens voor een gezonde snack als een appel(sien). Heel wat bedrijven bieden vandaag trouwens zo een fruithoekje aan.

Structurele aanpak

Een belangrijk aspect voor de aanzet tot emo-eten is ook omdat je misschien te weinig aandacht besteedt aan regelmatig eten. Drie maaltijden per dag (ontbijt, lunch, avondeten) helpen je lichaam zichzelf beter te reguleren. Wanneer je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt, zal je lichaam immers minder snel emotionele signalen geven om aan het snacken te gaan. Moraal van het verhaal: los de dagelijkse sores niet op met vreetbuien, maar wel met een structurele aanpak. Zoek de oorzaken en los ze op een positieve en systematische manier op. Dat kan een korte wandeling zijn of een streepje van je favoriete muziek om maar wat te zeggen. Zoek in die optiek jouw ideale momentjes om die ongegronde impulsen om aan het eten te gaan te neutraliseren.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be