Dromen over je werk: wat betekent dat?
07/08/2023
Gebeurt het wel eens dat je droomt over nare of leuke dingen van het werk? Geen nood, dat is de normaalste zaak van de wereld. Je werk neemt immers heel wat van je tijd en energie in beslag. En het houdt je bezig. ’s Nachts tijdens je slaap volgt dan meestal een verwerkingsproces van al hetgeen je tijdens de werkdag hebt beleefd. Psycholoog en slaapexpert Annelies Smolders weet er alles over.
Het kan alle kanten uit
Je zit in een meetingruimte en vindt de uitgang plots niet meer. Of je geeft een presentatie voor een overvolle zaal en raakt plots niet meer uit je woorden. Of erger nog: jouw collega’s zitten plots achter je aan omdat ze erg boos op jou zijn. Met je dromen kan het dan ook de meest gekke kanten uit. Vaak word je vervolgens wakker met een naar gevoel. Of misschien ontwaak je wel met een heel happy gevoel omdat je zopas hebt gedroomd dat ze jou tot CEO van het bedrijf hadden benoemd.
De meest dromen zijn bedrog
Zoals je echter weet, zijn de meeste dromen bedrog. Gelukkig maar. Toch is het volgens psycholoog en slaapexpert Annelies Smolders broodnodig dat we ’s nachts dromen: “Gemiddeld droom je vijf keer per nacht. In het begin is de periode waarin je droomt kort (5 minuten), maar later langer (na 6 uur slapen zelfs 45 minuten). De meeste dromen herinner je je niet omdat je kortetermijngeheugen niet zo goed werkt. Maar als je een droom hebt met een heftige emotionele impact, wordt een groter deel van je hersenen geactiveerd en kan je je droom wel herinneren.”
0% logica
Wanneer het je werk aanbelangt, dan gaan die dromen meestal over wat je tijdens de werkdag zoal beleefde. Annelies Smolders: “Je droomt over wat je overdag meemaakte. Aangezien je veel op je werk bent, is het logisch dat je vaak over je werk droomt. In je droom voeg je verschillende stukjes samen tot een verhaal zonder dat er een logisch verband is. Sterker nog: er is meestal 0% logica. Het is een mozaïek van de dag, vaak ook met elementen uit het verleden en de toekomst.
Het heeft geen zin om dromen te analyseren want ze kunnen alle kanten uitgaan.” Je hecht met andere woorden dus best niet te veel belang aan al die dromen, hoe gek ze soms ook kunnen zijn. Feit is immers dat je grijze massa ’s nachts vaak scenario’s aan mekaar zet die een Hollywoodproductie waardig zouden kunnen zijn. Enerzijds om bepaalde elementen een plaats te geven, maar ook om bijvoorbeeld onbewuste angsten naar de oppervlakte te brengen. De manier waarop het dat doet, houdt echter vaak helemaal geen steek.
Prikkelbaar en uitgeput
Sommige dromen kunnen er wel op wijzen dat je de lat (te) hoog legt voor jezelf. Annelies Smolders: “We spreken dan over perfectionistische dromen. Toen ikzelf in Leuven studeerde, had ik hier last van. Tijdens de examens droomde ik altijd dat mijn contactlenzen gigantisch waren en dat ik ze niet meer in kreeg. Een droom waarin je je taken herkauwt, is ook een voorbeeld van een perfectionistische droom. Dromen zijn goed voor je: ze helpen je om gebeurtenissen en emoties te verwerken. Hoe meer prikkels je overdag hebt, hoe meer je ‘s nachts te verwerken hebt en hoe meer je dus droomt. Uit een onderzoek bij studenten bleek dat ze twee weken na de examens nog altijd meer droomden dan gemiddeld. Drink je alcohol of neem je slaapmedicatie, dan onderdruk je je dromen. Dat is geen goede zaak. Weinig dromen kan ervoor zorgen je geestelijk uitgeput raakt en prikkelbaar wordt.” Meer weten? Neem een kijkje op: starttosleep.be
Pascal Dewulf
Bron: VDAB.be