Alarm op de werkvloer: overgewicht en te weinig beweging

Zes op de tien Belgische werknemers heeft overgewicht en slechts drie op de tien beweegt voldoende. Deze alarmerende cijfers staan te lezen in een gezondheidsrapport van preventiedienst IDEWE. Voor werkgevers is er volgens IDEWE een belangrijke taak weggelegd om een gezondere levensstijl van de werknemers te stimuleren.

Hoge bloeddruk

In het rapport staat te lezen dat 58% van de Belgische werknemers kampt met overgewicht. Mannen spannen de kroon met 64 procent. Bij vrouwen gaat het om 50 procent. De cijfers neemt helaas jaarlijks toe. In 2011 ging het gemiddeld om 51 procent van alle werknemers.

Daarnaast heeft 25 procent van de werknemers een te hoge bloeddruk. Ook dit cijfer gaat in stijgende lijn en ook hier doen mannen het slechter dan vrouwen.

Gezonde levensstijl

En nog meer verontrustend nieuws, want we bewegen ook niet voldoende. 59 procent van de werknemers beweegt minder dan 90 minuten per week, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanraadt om 150 minuten per week intensief te bewegen. Slechts 30 procent van de bevraagde werknemers behaalt deze aanbevolen drempel van het WHO.

Een gezonde levensstijl zorgt er nochtans voor dat we alerter, energieker, geconcentreerder, veiliger en… gelukkiger in het leven kunnen staan.

Enkele tips om als werknemer gezonder door het leven te gaan:

1. Stil tijdens je pauzes je honger en dorst dankzij het gezonde voedingsaanbod dat je werkgever aanbiedt. Is dat niet het geval, dan kan je beter je gezonde lunch en tussendoortjes meebrengen van thuis. Kies voor fruit, groenten, volkorenproducten en magere zuivelproducten. Vermijd snoep, koekjes, chips en frisdrank. Vraag je werkgever ook gezonde snacks te voorzien.

2. Sta tijdens de werkdag elk halfuur even recht om wat te bewegen. Het stimuleert de bloedsomloop en ontspant je spieren. En ook: neem de trap in plaats van de lift, maak een wandeling tijdens de pauze, probeer eens een wandelmeeting. Parkeer je auto op de verste parkeerplaats, stap een halte eerder van de bus of ga te voet of met de fiets naar het werk.

3. Uitrusten en goed slapen is essentieel voor je fysiek en mentaal welzijn. Neem gedurende de dag de tijd voor wat mentale rust, weg van de schermen. Ga even de deur uit tijdens de middagpauze. Sla een praatje met je collega’s. Ook je slaapkwaliteit zal er wel bij varen.

4. Het is leuker om samen met collega’s aan een gezondere levensstijl te werken. Nodig hen uit voor een wandellunch, om samen even te stretchen of introduceer staand vergaderen. Spreek af dat je voor een pop-upfeestje enkel voor de gezonde keuzes gaat of kies op je verjaardag voor een gezonde traktatie.

5. Maak het thema gezondheid bespreekbaar in je team of spreek je leidinggevende erover aan.

Mieke Vercruijsse