7 tips om je ogen wat schermrust te gunnen tijdens de werkdag

Ken je dat gevoel wanneer na een dagje naar je computerscherm turen, je ogen geprikkeld en vermoeid aanvoelen? Met deze 7 tips maak je daar alvast komaf mee.

1. Op het scherp van de snee

Hoe hoger je schermresolutie, hoe makkelijker jouw ogen het hebben en dus ook hoe minder snel vermoeid ze zullen aanvoelen. Bespaar dus niet op een computerscherm. Je ogen zullen je er dankbaar voor zijn.

2. Computerbril

Wist je dat er brillen bestaan die je ogen de nodige rust geven wanneer je soms uren aan een stuk naar je display zit te staren? Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om een bril die je draagt om een verminderd zicht te compenseren. Een computerbril is een bril met speciale glazen die scherp zicht met een brede zichthoek combineren. Perfect voor al die XL-computerschermen die zowat iedereen vandaag gebruikt.

3. Ver, verder, verst

Neem minstens om de vijf à tien minuten even de tijd om langs of over je computerscherm heen in de verte te kijken. Dat geeft je ogen een ander perspectief en gelijk ook een rustpauze.

4. Let op de juiste helderheid

Een helder computerdisplay is goed, toch? Dat hangt ervan af. Wat voor de één perfect helder is, is voor de ander te helder. Het komt er dan ook op aan dat je voor jezelf uitmaakt wat de exacte helderheid van je computerscherm hoort te zijn om jouw ogen niet te vermoeien. Sterker nog: de juiste helderheid kan gedurende de dag variëren. Soms willen je ogen het wat helderder, soms wat minder. Aarzel dus niet om je schermhelderheid te variëren wanneer nodig.

5. Neem regelmatig een korte pauze

Je ogen wat rust gunnen tijdens de werkdag, kan op allerlei manieren. Ga achter een kop koffie, hou even een sanitaire stop of loop eens tot in de tuin of op het terras. Ga zeker niet op een ander scherm zitten staren, dat van je smartphone bijvoorbeeld.

6. Positioneer je scherm correct

Zorg dat je scherm altijd dwars op de lichtinval van bijvoorbeeld een raam zit. Het is immers knap vervelend om allerlei reflecties op je computerscherm te krijgen. Staat je scherm goed, zonder storende weerkaatsingen, dan zullen je ogen je daarvoor erg dankbaar zijn.

7. Knipperen maar

Door te staren naar je computerscherm, ga je vaak niet genoeg knipperen met je ogen. Dat is nu net essentieel om je ogen voldoende bevochtigd te houden waardoor ze niet geprikkeld gaan aanvoelen. Eenvoudig, maar doeltreffend.

Pascal Dewulf