7 kostbare beweegtips van Lieven Maesschalck voor schermwerkers

Last van een zere rug? Spanning in de schouders? Tintelende tenen? Lieven Maesschalck weet er raad mee. Dit zijn alvast 7 kostbare beweegtips van dé topkinesist om je lijf ook op kantoor in topvorm te houden.

Eén op drie

Eén op drie werknemers in ons land zit met rugproblemen. Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Volgens kinesist Lieven Maesschalck komt dit echter omdat we te weinig bewegen. Niet onlogisch. We zitten met z’n allen bijna acht uur aan een (vaak slechte) kantoorstoel gekluisterd. Op weg naar het werk is al helemaal niet anders. Zittend op de trein, tram, bus of wagen tot we ter bestemming zijn. Vroeg of laat moet dit soort misstanden zich uiteraard gaan wreken. Op je lijf.

Stram en onbeweeglijk

Dat zittende lijf, daar schiet je dus niets mee op. Sterker nog: op termijn wordt alles stram, onbeweeglijk en misschien wel pijnlijk. Lieven Maesschalck pleit in zijn boek Move daarom om beweging in te bedden in de bedrijfscultuur. Bedrijven kunnen medewerkers op heel wat manieren aanzetten om te sporten. Dat is goed voor de fysieke én geestelijke fitheid. Goed te weten dat je als volwassene bij voorkeur elke dag een halfuur aan een matige intensiteit moet bewegen.

Iedere dag oefenen op het werk

“Als bedrijf heb je heel wat mogelijkheden om je medewerkers te stimuleren om te bewegen. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van een methode die ik in Silicon Valley ontdekte. Daar is het de gewoonste zaak van de wereld om werknemers elke dag via hun pc op te roepen tot een work-out van vijf minuten. Op hun scherm krijgen ze dan vijf oefeningen die ze vanop hun stoel kunnen uitvoeren. Elke week zijn het andere oefeningen en wie trouw deelneemt krijgt een beloning”, aldus Lieven Maesschalck. Deze 7 tips (die in het boek Move staan beschreven) van Lieven Maesschalck kunnen jouw baas misschien ook overhalen om (wat meer) in te zetten op beweging op de werkplek:

1. Voorzie een fitnesszaal en een personal coach die rugoefeningen geeft.

2. Bied therapeutische (stoel)massages aan.

3. Organiseer ’s middags loopsessies met collega’s.

4. Vergader al wandelend.

5. Vervang de bureaustoelen door een zitbal.

6. Promoot fietsen naar het werk.

7. Investeer in stappentellers voor je medewerkers en maak hier een groepsgebeuren van. Stel een doel, bijvoorbeeld 8.000 stappen per dag. Je kan er ook een competitief element insteken en een beloning voorzien. Gamification heet dat dan, al spelenderwijs medewerkers motiveren om te bewegen.

Babbel met je baas

Waar wacht jij nog op om meer te bewegen op kantoor (en daarbuiten)? Een babbel met je baas is alvast de perfecte start voor een bedrijfscultuur die meer bewegen ook echt faciliteert.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be