7 hersenhacks die je grijze massa ook tijdens de werkweek fit en gezond houden

Lifehacks die ervoor zorgen dat je grijze massa in optimale conditie blijft? Met deze 7 hersenhacks ben je alvast goed op weg.

1. Matig je virtuele meetings

Online vergaderingen zijn echte energievreters voor je grijze massa. Je hebt geen idee wat het van je vraagt om voortdurend met je collega’s te overleggen via een scherm. Dat komt omdat je bovenkamer erop ingesteld is om mensen in het echt te ontmoeten en op die manier met hen in dialoog te gaan. De moraal van het verhaal: vergader online, maar met mate.

2. Wandel en werk

Een werkoverleg met je collega’s? Trek je jas aan, steek je smartphone op zak en doe je oortjes in. Ga vervolgens naar buiten en maak een wandeling terwijl je een en ander bespreekt met je collega’s. Je zal je actief en betrokken voelen en een stuk alerter voor de dag komen dan wanneer je je collega’s (weer) op het scherm ontmoet.

3. Weg met stoorzenders

Jij, en dus ook je grijze massa, hebben een flow tijdens de werkdag. Wanneer die flow voortdurend overhoop wordt gehaald door bliepjes, belletjes en rare geluidjes van je smartphone, je desktop,… dan sta je op de duur nergens. Het vraagt immers extra inspanning van je hersenen om telkens weer in het ritme te komen.

4. Een streepje muziek

Je houdt ervan of je haat het. Een streepje muziek tijdens je werk kan echter als balsem voor je hersenen zijn. Voorwaarde is wel dat je geen al te complexe dingen aan het doen bent en eerder routinematige klussen klaart. Dan kan muziek zelfs een stevige boost aan je hersenen en dus ook je productiviteit geven.

5. Opgeruimd staat netjes

Al die spullen op je werkplek leiden je grijze massa voortdurend af. Onbewust nemen je hersenen immers alles waar wat op jouw bureau staat of ligt: een blikje frisdrank, een pen, handgel, papierwerk, je bril, een foto van je familie,… Dat zijn immers allemaal objecten en of je dat nu wil of niet: telkens je ogen die objecten kruisen, moeten je hersenen aan het werk. Ruim dus je desk op waardoor je grijze massa zich volledig aan je werk kan wijden.

6. To-dolijstje

Je hersenen kunnen zeker wat extra rust krijgen wanneer je je to-dolijstje op orde hebt. Ga echter niet obsessief met die to-dolijst aan de slag. Zorg echter dat ze binnen handbereik is. Dat geeft je mentale rust. Je kan de dingen die je nog moet verzetten immers in één oogopslag overzien. En dat is goed voor je bovenkamer.

7. Denk positief

Wees monter en blij op je werkplek. Ook daar krijgen je hersenen een geweldige opkikker van. Negatieve gedachten (Kan ik dit wel? Zal het me lukken? Krijg ik dit op tijd af?) zuigen alle energie weg. Het moet niet gezegd dat ook je grijze massa daar onder te lijden heeft. Put on a happy face!

Pascal Dewulf