6 onmisbare voedingstips om oververmoeidheid tegen te gaan

Voel je je vaak vermoeid? Krijg je tijdens de werkdag geregeld een kanjer van een dip? Misschien is het dan tijd om even te kijken wat je zoal allemaal eet op een dag. Want voeding bepaalt in grote mate je energieniveau.

Eet geregeld

Er is zo een regel die zegt: drie maaltijden per dag. Moet dat? Daar bestaat discussie over. Wel is het zo dat je geregeld dient te eten om je lichaam van de nodige energie te voorzien. Je wagen rijdt ook niet met een lege brandstoftank, toch?

Let op met verborgen suikers

Geen boterhammen voor jou ’s morgens. Liever een smoothie of een drinkyoghurt. Opgepast echter, die bevatten doorgaans veel (vruchten)suikers die jou even een boost geven, waarna weer snel een dip volgt.

Kijk uit met wat je snackt

Heel wat mensen krijgen omstreeks elf uur in de voormiddag trek. Ren je dan gelijk naar de snoepmachine voor een snoepreep en een kop koffie? Toegegeven, dat kan zo hartverwarmend zijn op de werkplek. Een instant happy gevoel. We willen je dat uiteraard niet ontnemen, maar wissel toch ook eens af met een stuk fruit of wortelstaafjes die je in hummus dipt om maar wat te zeggen. Uiteraard ook weer niet gaan overdrijven met die hummus, want dan krijg je weer te veel vet binnen. Het is ook altijd wat.

Eet wat vaker vis

Meer bepaald zalm of andere vette vissoorten. Zalm staat bekend om z’n hoge percentage omega 3-vetzuren, maar is ook rijk aan niacine (vitamine B3), vitamine B6 en vitamine B2. Die helpen om het eten dat je binnenkrijgt om te zetten in energie. Gegeven dat wat je eet gezond is uiteraard. We hebben het hier dus niet over snoeprepen.

Drink water

Drink voldoende water. 2 à 3 liter per dag zoals je soms leest, is heus niet nodig. Zorg echter gewoon dat je steevast een gevuld glas water hebt op de werkplek. Daar kan je dan regelmatig eens van nippen. Zo blijf je gehydrateerd doorheen de werkdag. Een van de eerste tekenen van te weinig vocht in je lichaam is immers sufheid en moeheid. Koffie is uiteraard ook vocht. Wees daar echter matig mee.

Complexe koolhydraten

Jezelf wijsmaken dat je zonder koolhydraten kan leven is als een vis die zichzelf wijs maakt dat hij kan leven zonder water. Heel veel diëten verklaren de oorlog aan koolhydraten. Laat je niet op sleeptouw nemen. Kies wel voor complexe koolhydraten. Dat zijn dan bijvoorbeeld havermout, bruine rijst, quinoa, (zoete) aardappel of ook volkorenpasta. Die verteren langzamer, bevatten meer voedingsstoffen en geven veel langer energie. Dat noemen ze dan complexe koolhydraten. Laat andere koolhydraten zoals die witte boterham of snoepreep ook eens achterwege. Je lichaam zal je er alvast dankbaar om zijn.

Pascal Dewulf