5 wintermythes waaraan je je op de werkplek niet te hard moet vasthouden

Het is ondertussen winters koud en dan gaan we ons ook wat meer winters gedragen. De hamvraag: al die typische wintermiddeltjes op de werkplek, zijn die wel zo goed als we wel zouden denken?

1. Als je verkouden bent, moet je je neus regelmatig snuiten

Op de werkplek gaan snotvallingen sneller rond dan om het even waar. Logisch, je hebt vaak direct contact met mekaar. Er worden al eens handjes geschud en voor je het weet heb die vieze virussen in je systeem. Daar hoort dan al snel veel gesnotter bij. Je neus regelmatig snuiten, is daarbij echter niet de ideale remedie. Een beetje vies misschien, maar je kan je snot beter ook eens doorslikken. Waarom? Wanneer die vermaledijde virussen in je maag terechtkomen, fungeren je maagsappen als absolute killers. Bovendien beweren artsen dat door hard of vaak te snuiten, je dreigt je snot in je voorhoofdsholte te persen. Dat kan dan weer leiden tot hoofdpijn of een voorhoofdsholteontsteking. Je snot voorzichtig doorslikken is auditief bovendien een pak minder irritant dan luidkeels te zitten trompetteren op kantoor.

2. Je moet meer aandacht hebben voor je nachtrust

Nog zo’n fabeltje. Volgens professor Johan Verbraecken, coördinator van het Slaapcentrum UZA, heeft ons lichaam in de winter niet meer slaap nodig dan in de zomer. Dit lijkt alleen maar zo omdat we ons sneller moe voelen door het gebrek aan daglicht. Het is op zich dus niet erg dat je in het putje van de winter wat langer slaapt, maar een wezenlijk verschil voor je gezondheid gaat het niet maken. Blijf je bovendien te lang in bed, dan krijg je het omgekeerde effect. Je gaat je sloom en weinig energiek voelen.

3. Je kleedt je best goed warm aan

Dit zijn zo van die hardnekkige huis-, tuin- en keukenwijsheden die ervoor zorgen dat ook jij vandaag nog met het idee-fixe zit om je in de winter dik in te duffelen. Intussen weten wetenschappers wel beter. Van kou word je niet ziek. Je krijgt het er alleen maar koud van. Of als je er lang in vertoeft en stilzit: pijn. Wel is het zo dat wanneer je lichter gekleed bent wanneer het koud is in je omgeving, je lichaam ook meer calorieën gaat verbruiken. Maar dat heeft dan weer niets met de sterkte van je immuniteitssysteem te maken.

4. Je kan best warm binnen op kantoor blijven

Niet juist. Het is immers in ruimtes waar veel mensen bij mekaar zijn zonder frisse lucht (op de werkplek, op de trein…) dat virussen en bacteriën veel beter kunnen gedijen. Even naar buiten voor een frisse neus kan dus zeker geen kwaad.

5. Alcohol zorgt dat je het warm krijgt

Een wijntje bij de lunch of een afzakkertje na de werkdag om je even lekker op te warmen? Waarom niet, maar warm krijg je het er niet echt van. Feit is wel dat je door alcohol het gevoel krijgt dat je gaat gloeien. De reden? Alcohol verwijdt jouw bloedvaten. Hierdoor wordt meer bloed naar de haarvaten en je huid gepompt. Gevolg: je krijgt een (kunstmatig) warm gevoel op de huid. Ook is het zo dat alcohol doorgaans verdovend werkt, waardoor je het vrieskoude weer minder snel gaat voelen.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be