12 tips om je ogen te beschermen tegen de computer

Je nek of schouders zijn de eerste slachtoffers van een bureaujob. Maar ook je ogen hebben fors te lijden onder het langdurig staren naar een scherm. Met deze twaalf tips bescherm je je ogen tegen de computer, van wortelen eten tot een speciale bril dragen.

1. Installeer eensoftwareprogramma dat de helderheid van je beeldscherm afstemt op het moment van de dag. De gratis software F.lux drukt na zonsondergang langzaam het blauwe licht van je scherm weg, wat je ogen meer rust geeft.

2.Hou je computerscherm op een armlengte afstand van je ogen. De ideale afstand bedraagt 50 à 70 centimeter, niet meer of minder. Als je je scherm nog altijd een high five kan geven, dan zit je te dichtbij.

3.Knip voldoende licht aan. Als het donker is, moeten je ogen harder werken en daardoor raken ze vermoeid. Maar vermijd ook te felle bureaulampen, want die weerkaatsen op je scherm.

4.Zie je de letters niet meer zo goed omdat je scherm te veraf staat? Ga dan naar je beeldscherminstellingen en pas de lettergrootte aan, bijvoorbeeld naar 125%.

5. Eet wortelen! Het is geweten dat deze vitamine A-bom bijdraagt tot een goed zicht. Maar ook fruit en groente met veel vitamine C, zoals sinaasappels, paprika, broccoli en bessen, ondersteunen je ogen.

6. Kijk elke twintig minuten weg van je scherm, en focus op een voorwerp in de verte. Hou elke twee uur een pauze van een kwartier.

7.Maak je computerscherm regelmatig schoon met een vochtig, pluisvrij doekje. Stof op het scherm vermindert de leesbaarheid.

8. Draag een speciale indoor- of computerbril, met glazen die corrigeren op korte afstand. Als ‘optie’ kan je nog eens kiezen voor een blue filter, die je ogen extra tot rust laat komen bij het schermkijken.

9. Knipper vaak en hou een aantal keer per dag een heuse ‘knipperpauze’, waarbij je je ogen zo’n tien seconden dichtknijpt. Zo vermijd je droge en geïrriteerde ogen.

10. Zet je beeldscherm altijd parallel aan het raam, zodat het zonlicht niet loodrecht invalt en je niet tureluurs wordt van de reflecties in het scherm.

11. Verzorg de luchtkwaliteit in de ruimte, bijvoorbeeld met een luchtbevochtiger. Vermijd airconditioning of een ventilator en ga regelmatig naar buiten: verse lucht voedt je ogen!

12. Intensieve computergebruikers gaan best elk jaar eens langs bij de oogarts.

Gerlinde De Bruycker