Zo verlopen de schooldagen vlotter

Het is bijna zover. Dit jaar staat maandag 3 september 2018 voor vele ouders gelijk met de start van structuur en… de ochtendrush. Zorgen dat de kinderen op tijd uit bed geraken, boterhammen smeren, op tijd vertrekken naar school en het werk. Herkenbaar? Wij geven je enkele tips om het komende schooljaar wat vlotter te laten verlopen.

Vele ouders krijgen al stress als ze aan de eerste schooldag denken. Gedaan met uitslapen, geen tijd meer voor discussies met je dochter over welk kleedje ze nu wel zal aandoen, zorgen dat je voldoende brood en beleg in huis hebt…

Toch hoeft de combinatie werken en schoolgaande kinderen niet hectisch te verlopen. Een goede structuur en het inbouwen van wat gewoontes kan het voor het hele gezin al een pak aangenamer maken.

Brood in de diepvriezer

Ben je het beu om altijd de dag ervoor al te moeten denken aan brood? Koop dan wat meer broden en vries ze in. Wanneer je ze ontdooit, smaken ze weer heerlijk vers. Als je de sneetjes los van elkaar trekt, zijn die in een halfuurtje al ontdooid. Ideaal om op je gemak een douche te nemen en je aan te kleden.

Geen discussie over de kleren ’s morgens

Leg ’s avonds de kleren van de kinderen al klaar. Je kunt dit gerust doen samen met hen. Zo vermijd je discussies ’s morgens. Wat de avond ervoor gekozen werd, zal ook aangedaan worden.

Tafel dekken

Zet de koffie ’s avonds al klaar, zodat je ’s morgens enkel nog op het knopje dient te drukken. Je kunt ook de ontbijttafel al grotendeels klaarzetten ’s avonds. Weer een klusje dat je ’s morgens niet meer hoeft te doen.

Plan samen met je partner

Als ouders allebei werken, is het niet meer dan normaal dat ook de huishoudelijke taken verdeeld worden. Zet je ’s avonds al eens samen met je partner (bij een goed glaasje wijn?) en overloop de volgende dag: wie brengt de kinderen naar school en gaat ze terug halen? Wat gaan jullie eten? Wie springt binnen in de supermarkt? Zo stap je rustig in bed en heb je meer kans op een goede nachtrust.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is cruciaal om de dag goed door te komen. Je hebt het zeker al gemerkt: als je ’s morgens nog moe bent, kan je veel minder verdragen van je gezinsleden om je heen. Kruip dus op tijd tussen de lakens en zo overleef je de ochtend zeker.

En voor iedereen: een goede start van het nieuwe schooljaar gewenst!

Mieke Vercruijsse