Zo kom je nooit in een bore-out terecht op je werk

Onderzoek toont aan dat ruim een op de vijf Belgen zich verveelt op het werk. De hamvraag: hoe kan jij voorkomen dat ook jij ten prooi valt aan een bore-out?

Even nuanceren: ongeveer 21% van de Belgische werknemers verveelt zich af en toe op het werk en 5,6 procent heeft een verhoogd risico op een bore-out, althans wanneer we de resultaten van het onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij 1.552 loontrekkende werknemers mogen geloven. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 10% zijn werk saai vindt, 8% naar meer zingeving zoekt en 19% zijn of haar werk te weinig uitdagend vindt.

Zingeving

Wanneer we deze resultaten gaan correleren, blijkt dat zingeving of liever het gebrek eraan wel eens tot acute verveling zou kunnen leiden op de werkvloer. Zingeving gaat bovendien hand in hand met het gebrek aan betrokkenheid en dat leidt er doorgaans toe dat men bewust de job die men doet, wil ‘wegduwen’ omdat ze niet meer als aangenaam en interessant wordt ervaren. Uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven blijkt bovendien dat hoe meer medewerkers een bedrijf telt, hoe groter de kans bestaat om een bore-out te ervaren. Medewerkers in een middelgrote organisatie (100-999) zouden dan weer het minst kans lopen op acute verveling of een bore-out. Ook jongere medewerkers zouden meer onderhevig zijn aan een bore-out dan oudere werknemers.

Symptoom, geen oorzaak

Hoe kan je die verveling of bore-out best tegengaan? Eerst en vooral: verveling is alleen een symptoom, geen oorzaak. Belangrijke elementen om die verveling tegen te gaan zijn op de eerste plaats een gevoel van verbondenheid met je baas en collega’s en voldoende autonomie om je eigen ding te doen. Ook een open sfeer op het werk, waar plaats is voor spontaniteit en oprechtheid kunnen enorm helpen om acute verveling tegen te gaan. Kantoorpolitiek en roddels aan de koffiemachine kunnen daarentegen een enorme domper zijn op het goed functioneren op je dagelijkse werkplek. Het gevoel hebben dat je je vaardigheden op de werkplek ten volle kan benutten, kan eveneens gevoelens van verveling de kop indrukken.

Hou het spannend

Het allerbelangrijkste is echter dat je een job hebt die je graag doet. Daar staat of valt alles mee. Probeer je misschien ook te engageren in tijdelijke projecten die het bereik van je eigen job overschrijden. Zo hou je het allemaal boeiend voor jezelf. Zoek ook in samenspraak met je baas naar nieuwe projecten waarin jij het voortouw kan nemen of misschien een nieuwe rol die je kan opnemen binnen een bestaande job. Dat doe je door je professionele interesses grondig in kaart te brengen en vervolgens te koppelen aan de opportuniteiten die zich voordoen op je werk. Blijf ook nieuwsgierig en lees alle nieuwtjes van je werk, nieuwsbrieven en dies meer om je professionele mogelijkheden te matchen of uit te breiden met de dingen die je verneemt. Kortom, hoe spannend je job is daar zorg jij voor een groot deel zelf voor.

Pascal Dewulf