Zo blijf je fysiek en mentaal fit tijdens de donkere werkdagen

De donkere dagen kunnen ons energiepeil al eens een deuk geven. Maar je hoeft zeker niet futloos achter je bureau te zitten, integendeel. Wij geven graag acht tips om fysiek en mentaal fit te blijven tijdens de winterse werkdagen.

Het eerste zonlicht

Start je dag met voldoende zonlicht. Plan geen calls of afspraken heel vroeg op de dag en ga buiten even een korte wandeling of fietstocht doen. Zo krijgt je lichaam het signaal om de productie van het ‘slaaphormoon’ melatonine stop te zetten.

Work-outs op de middag

Kun jij je op de middag even alleen terugtrekken in een ruimte? Rol je matje open en doe enkele work-outs. Je zal merken dat deze beweging zorgt voor een instant energieboost. Merk je dat je goede voornemen al snel naar de achtergrond verdwijnt? Zet dan een melding in je agenda. Of spreek af met enkele collega’s om samen work-outs te doen.

Natuurlijk licht

Vermijd plaatsen waar je enkel kunstlicht hebt. Kies voor een bureau of een vergaderruimte waar natuurlijk licht binnenvalt. Verschuif desnoods de tafel zelfs eventueel dichter bij het raam.

Ga even naar buiten

Probeer nu en dan je middagpauze in te vullen met een moment buiten, bij voorkeur in de natuur. Of kies om het woon-werkverkeer met de fiets of te voet te doen. Lukt dat niet makkelijk, parkeer je wagen dan iets verder zodat je toch even buiten kunt zijn. 

Een lunch die je doet wegdromen

Wie zich futloos en minder energiek voelt, heeft meer zin in snacks en suikerrijk voedsel… Maar hiermee werk je de vermoeidheid in de hand. Kies voor een gezonde lunch en gezonde tussendoortjes. Steek er nu en dan ook iets exotisch tussen en droom weg van wuivende palmbomen op een zonovergoten strand.

Een goede slaaphygiëne

In de winter is een goede slaaphygiëne meer dan ooit belangrijk. Ga elke dag op hetzelfde uur slapen en sta op hetzelfde moment op, zelfs in het weekend. Ga zeker geen mails checken tot net voor het slapengaan en doe dit ook niet ’s morgens als eerste werk.

Nieuwe plannen maken

Ga voor nieuwe plannen waar je energie uit haalt. Stel jezelf een nieuw doel in het vooruitzicht. Iets dat je echt wilt bereiken en waar je warm voor loopt. Volg bijvoorbeeld een online cursus. Zorg dus dat je vooruitgang boekt en er geen tijd is voor een winterdip.

Een feestje met collega’s

Organiseer eens een drink of etentje met collega’s. Zo heb je iets om naar uit te kijken aan het einde van de werkdag en het bevordert bovendien de werksfeer.

Mieke Vercruijsse