Winterdip: 7 manieren om je energiek(er) te voelen in je werk

Met de winter in aantocht en de dagen die korten (waardoor je minder daglicht hebt) voelen veel mensen zich minder energiek. Met deze tips los je die winterdip op in no time.

Winterbrein

Tjdens de winterperiode gaat je brein in wintermodus. Dat komt door een stofje in je lichaam dat betrokken is bij je eet-/voedingsgedrag, stemming, slaap en energie. Dat stofje heet serotonine en het fluctueert in functie van de seizoenen. Tijdens de winterperiode heb je er doorgaans minder van. Dat kenmerkt zich door prikkelbaarheid, neerslachtigheid, maar ook minder energie. Gun dat winterbrein van jou dan ook voldoende rust en zoek waar mogelijk de zon op.

Let op je houding

Een hele dag voor je computerscherm slijten, daar is jouw lichaam ook niet bepaald blij mee. Let, terwijl je voor het scherm zit, dan ook goed op je houding. Zit je verkeerd, dan zorgt dat voor overbelasting. Omdat je stil zit, neemt je stofwisseling bovendien af en geven je hersenen minder signalen naar je lichaam waardoor dat in een soort van sluimerstand terechtkomt. Gevolg: je voelt je moe en futloos. Sta dus regelmatig eens op een maak een wandelingetje, liefst in de frisse lucht. Je lichaam en geest zullen je er dankbaar voor zijn.

Slaap voldoende

Ga op tijd naar bed zodat je lichaam zich weer voldoende kan opladen en je energiereserves weer op peil kan brengen. Op tijd: dat is ten laatste om 23 uur. Moet je er rond zessen ’s morgens uit dan mag je nog wat vroeger onder de wol. Slaap je niet makkelijk in, lees dan nog even een ontspannend boek. Vermijd om je smartphone ter hand te nemen.

Je bent wat je eet

De wintertijd is zo een typische periode dat je naar hartige (lees: soms vettige) dingen verlangt. Je lichaam zoekt immers naar direct bruikbare energie om de koude, donkere dagen te bestrijden. Wissel echter voldoende af met fruit en groenten. Een kom dampende soep is even hartig en een stuk gezonder voor je lichaam.

Zoek het licht

Probeer zoveel mogelijk het daglicht op te zoeken in de winter. Werk je thuis, ga dan op een plaats zitten met veel daglicht. Ben je op kantoor? Loop dan tijdens de dag gewoon tien minuutjes naar buiten. Even de winterzon op je gezicht kan vaak al wonderen doen. Proberen maar.

Beweeg

Wat sporten, fietsen of wandelen is het ideale medicijn tegen een winterdip. Je activeert je lichaam en je brein. En achteraf voel je je doorgaans kiplekker. Beweging is een must, ook tijdens de winterdagen wanneer dat op het eerste zicht misschien minder evident is.

Zoek je happy modus op

Kijk even rond op je werkplek. Ook in de winter zijn er elke dag tientallen dingen om dankbaar voor te zijn. Klinkt een beetje melig. Is het niet. Je happy gehalte zit vaak ook in hoe je naar de dingen kijkt. Smile!

Pascal Dewulf