Werken? Zinvol, plezant en nodig voor een comfortabel leven

We mogen dan wel al eens vloeken op ons werk of ’s morgens liever nog wat langer in bed blijven liggen, toch vinden Belgen het belangrijk om te werken. Niet enkel voor de financiële zekerheid, maar ook omdat werknemers werk zinvol vinden, dat het plezier verschaft en mogelijkheden biedt voor persoonlijke ontwikkeling en sociaal contact. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van hr-dienstverlener Tempo-Team.

Werk is voor bijna 9 op de 10 van de Belgen belangrijk. 7 op 10 werknemers bevestigen dat werk hen effectief in staat stelt om het leven te leiden dat ze willen, vooral door hun salaris. Bij wie dit niet zo is, komen reden als een te laag loon en een te hoge werkdruk naar voren. 

Meer dan enkel een goed salaris

Maar een goed salaris is zeker niet alles. Wie zegt een comfortabel leven te leiden door het werk, geeft ook andere bepalende factoren op.

Werk stelt hen ook in staat om:

* hun talenten te gebruiken (74%)

* zichzelf te ontwikkelen (72%)

* tijd goed te besteden (70%)

* zich niet te vervelen (70%)

* tijd over te houden om leuke dingen te doen (75%)

* zich extra’s te kunnen veroorloven (76%)

* nieuwe mensen te leren kennen (74%)

* iets zinvols te doen voor anderen (74%)

* sociaal contact te hebben met andere mensen (81%)

“Werk maakt een belangrijk deel uit van ons leven. Mensen werken niet alleen voor het geld, maar om werkplezier te beleven en voldoening uit hun werk te halen. Wat dat betekent is voor iedereen anders en hun werk moet hiervoor voldoende ruimte bieden”, vertelt Wim Van der Linden, woordvoerder Tempo-Team.

Investeren in welzijn

Opvallend is dat bijna de helft van de bevraagde werknemers die aangeven dat hun werk hen niet in staat stelt het leven te leiden dat ze willen, zegt te werken in een organisatie die geen werk maakt van het welzijn van het personeel. Bij wie vindt dat zijn of haar werk wel bijdraagt tot een comfortabel leven, zegt slechts 22% dat geen werk wordt gemaakt van welzijn op het werk. Er is dus een relatie tussen een comfortabel leven en welzijn op het werk. Vooral in kleinere bedrijven zou er een gebrek zijn aan investeren in welzijn en ook arbeiders geven meer aan dan bedienden dat dit het geval is op het werk.

Bij de werknemers waar de werkgever wel in welzijn investeert, gebeurt dat hoofdzakelijk via opleidingen om stressbestendiger te worden, via initiatieven om ontspanning buiten de werkuren te organiseren, door gezonde voeding/drank aan te bieden en via maatregelen om te deconnecteren en niet meer gestoord te worden na de werkuren.

Mieke Vercruijsse