Werken in de vrieskou? Zo lukt het beter!

We hebben net een goede winterprik achter de rug en misschien komen er binnenkort nog meer. Heb je een buitenjob, dan geven wij met plezier enkele hartverwarmende tips om het werken in de vrieskou iets aangenamer te maken.

1. In laagjes

Veel beter dan één dikke trui of jas, is je kledij opbouwen in laagjes. Je trekt minimaal drie kledinglagen, die elk hun eigen functie hebben, aan om de kou te trotseren. Samen zorgen de lagen voor een optimaal behoud van je lichaamswarmte. Start met een (thermisch) onderhemdje en doe hier vervolgens een isolerende laag over zoals een T-shirt of trui. De derde laag bestaat dan uit een kledingstuk dat je beschermt tegen wind, regen en eventueel sneeuw. Toch te warm tijdens de dag? Je kunt makkelijk een laagje uittrekken.

2. De materialen

Naast het aantal laagjes speelt ook de kwaliteit van de kledij een belangrijke rol. Synthetische materialen worden afgeraden omdat ze geen goede warmteregelaar zijn. Opteer voor natuurlijke materialen zoals katoen en wol. Deze laten je huid ademen wat ervoor zorgt dat je zweet naar buiten kan en je kleding toch droog blijft aanvoelen. Eén uitzondering op de regel is de fleece. Hoewel dit een synthetisch materiaal is, is dat wel een goede isolator.

3. Je lichaamsuiteinden

Je zal wel al gemerkt hebben dat bij vrieskou vooral de uiteinden van je lichaam, zoals tenen, vingers en hoofd het hard te verduren krijgen. Wist je trouwens dat je de meeste lichaamswarmte verliest via je hoofd? Vergeet dus niet deze delen extra te beschermen. Een muts, oorverwarmers, twee paar kousen en handschoenen zijn geen overbodige luxe. Kies ook voor kledij die nauw aansluit aan polsen en enkels, zodat je huid zo weinig mogelijk in aanraking komt met de koude lucht.

4. Warme tussendoortjes

Zorg voor warme dranken in je pauze. Een heerlijke kop dampende soep of chocomelk uit de thermos zijn de perfecte opkikker. Een stukje warme quiche voor de middagpauze in je isolerende brooddoos biedt ook warmte om de rest van de namiddag door te komen. Of misschien vind je vlak bij je werkplek wel een frituur…

Mieke Vercruijsse